Suriye için hassasiyet çağrısı

Suriye için hassasiyet çağrısı

KRD News Haber Merkezi

İnsanların acılarını dile getiren Suriye, özellikle de Raqa'daki ve savaşın devam ettiği diğer ülkelerde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sivillerin ve sivil altyapının güvenliğini ve korunmasını sağlamak için ülkedeki askeri operasyonları yürütenlerin hepsini çağırdı.
Genel Sekreter bugün yaptığı açıklamada, "Sivillerin korkunç bir oranda (ve hastaneler ve okullar gibi sığınma yerleri) öldürüldüğü, yaralı olduğu ve yerlerinden edilmeye devam edildiği" belirtildi.
"Suriye'de sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için ellerinden gelen her şeyi yapmak için askeri operasyonlar yürütenlerin hepsine acil bir itirazda bulunuyorum" diye ekledi.
Açıklamada, BM başkanı, bazıları kuşkusuz ve erişilemeyen bazı alanlarda sıkışanların yanı sıra Raqa'daki sivillere özellikle endişelerini dile getirdi; bu kişilerin bazıları yıllarca yiyecek ve temel tıbbi yardımdan yoksun bırakıldı.
Tahminlere göre, daha büyük Raqa valiliği karşısında, rahatlamayı kesen veya nakliye yardımının son derece zor olduğu bölgelerde 430.000'den fazla sivile ihtiyaç duyulmaktadır. Toplamda kriz, şimdi yedinci yılda insani yardıma ihtiyaç duyan 13.5 milyondan fazla insanı bıraktı ve 6.3 milyonu dahili olarak yerinden etti ve 5.1 milyonun üzerinde Suriye sınırından kaçmak zorunda kaldı.
Açıklamada ayrıca Guterres, BM ve insani yardım çalışanlarının "Raqa'daki ve Suriye'deki acıların sık sık kişisel risk altında olabilmesi için ellerinden gelen her şeyi" gösterdiği çabalara övgüde bulundu.
"Çatışmanın tüm tarafları için, yardımların gecikmeksizin acilen hayat kurtarıcı yardıma muhtaç kişilere ulaşmasını sağlamak için insani yardımların iyileştirilmesini kolaylaştırmak kritik önem taşıyor" dedi.