ABD: 'IŞİD Tehdidi Olduğu müddetçe Irak'tayız'

ABD: 'IŞİD Tehdidi Olduğu müddetçe Irak'tayız'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Washington ve Bağdat yönetimleri arasında yürütülen stratejik  müzakerelerin olumlu geçtiğini belirterek, ABD’nin görüşmenin sonucunda ortaya çıkan tablonda memnun olduğunu ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, ABD ile Irak arasında başlayan stratejik müzakere (Diyalog) sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ortagus, Irak ile ABD arasında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen müzakerelerin ardından, alınan kararlara dikkat çekerek, “IŞİD tehdidi var olduğu müddetçe ABD’nin askeri varlığı devam edecektir” dedi.

Irak’ta milis güçlerin ve mezhepçiliğin ortadan kalkması gerektiğini ifade eden Ortagus, “IŞİD’in Irak’ta yok edildiğinden emin olduğumuz ana kadar Kuşkusuz biz Irak’ta misafir bir güç olarak varlığımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ABD ile Irak arasında stratejik müzakere (Diyalog) görüşmelerinin birinci turuda değerlendiren Ortagus:

ABD ile Irak arasında başlatılan stratejik müzakere kuşkusuz ilk adımdır, ilk adım olarak da sonuçlarının olumlu olduğunu ve ikili ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ABD yaklaşık 20 yıldır Irak’ta varlığını sürdürüyor ve bu süreçte biz devamlı askeri ve güvenlik konularına odaklandık. Irak hükümet, Uluslararası Koalisyon Güçleri’ndeki müttefiklerimiz ve Kürtlerle birlikte çok sayıda faaliyet yürüttük özellikle son yıllarda mükemmel işler başardık. Bunlardan IŞİD hilafetini ortadan kaldırdık, ki bu en önemli kazanımlar arasında yerini alıyor. Biz Irak’ta misafir olarak kalmaya devam edeceğiz. IŞİD’in sona geldiğinden emin olana dek ülkedeki varlığımız sürecektir. Ancak ilişkilerimizde yeni ve gelişmiş bir döneme geçiş yapmamız gerekiyor. Yeni dönemde ise sadece askeri ve güvenlik konularına odaklanmayacağız. Aksine siyasi, diplomasi ve kültürel yönlerden kendimizi geliştireceğiz. Kuşkusuz mali ve ekonomik alanlarına da önem vereceğiz. Biz Irak’ın güvenilir bir ülke olmasını ve ABD yatırımcılarının rahatça gelip çalışabilmelerini arzuluyoruz. Bu nedenle ilişkilerimizi yeni bir döneme taşımak istiyoruz.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.