Van Gölü, NASA'nın 20 yılın en iyileri listesinde

NASA aralarında Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafının da yer aldığı “Dünya Turnuvası” isimli online yarışma başlattı.

Van Gölü, NASA'nın 20 yılın en iyileri listesinde

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş Dünya fotoğraflarından oluşan bir yarışma düzenliyor.

“Dünya Turnuvası” ismindeki online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı da yer aldı.

Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da ISS049-E-3464 , 290 milimetrelik bir lens kullanan bir Nikon D4 dijital kamera ile çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü'nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisi verildi.

Van Gölü ile ilgili açıklamada, “Genel olarak, soda gölleri, yüksek karbonat türleri konsantrasyonları ile ayırt edilir. Van Gölü endoreik bir göldür - çıkışı yoktur, dolayısıyla suyu buharlaşarak kaybolur - pH 10 ve yüksek tuzluluk seviyelerine sahiptir” denildi.

Bilgi notunda, şu açıklamalara yer verildi:

“Açık ve koyu tonlu su girdapları şeklinde görünen bulanıklık bulutları çoğunlukla kalsiyum karbonat, detritik malzemeler ve bazı organik maddelerden oluşur. Van Gölü'nde, fitoplankton ve sucul bitkiler büyüyüp çok fazla organik karbon ürettiklerinde, ilkbahar ve sonbaharda yüksek partikül akıları meydana gelir. Göl aynı zamanda bilinen en büyük modern mikrobiyalit yataklarına da ev sahipliği yapıyor.”

Yarışmanın formatına göre ikili gruplar halinde seçilen fotoğraflar arasında katılımcıların seçim yapması gerekiyor.

Van Gölü fotoğrafı, Tayland ve Kamboçya'nın sarı ve yeşil ışıklarının yansıtıldığı fotoğrafla yarışıyor.

Fotoğraflar arasında kırmızı rengiyle tanınan Bolivya'daki Colorado Gölü, Bahamalar'daki Andros Adaları üzerinde oluşan bulutlar, Japonya'nın ışıkları, güneybatı Rusya'daki devasa kanola tarlaları, Sina Yarımadası, ABD'deki Grand Kanyon, Himalayar, Sahra Çölü üzerindeki bulutlar, 2015'deki Maysak Tayfunu'nun gözünün uzaydan görünüşü, Alaska'daki Clevlan Yanardağı'nın görüntüleri yer aldı.

The Earth Observatory'de düzenlenen yarışma 15 Mart'a kadar devam edecek.