HDP’li Beştaş’tan ‘pul’ açıklaması: Barzani’ye sorun

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Papa Franciscus'un Kürdistan Bölgesi ziyaretini temsilen tasarım olarak hazırlanan hatıra pulları hakkında, “Bu haritayı Papa’ya veren muhattabına sormak lazım” dedi.

HDP’li Beştaş’tan ‘pul’ açıklaması: Barzani’ye sorun

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, dün Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Baştaş, bri gazetecinin Ankara’nın tepkisine neden olan ve Papa Franciscus’un ziyareti esnasında sergilenen hatıra pulları hakkındaki sorusuna şu yanıtı verdi:

“Onu Barzani vermiş, Barzani’ye sorun bence. Bize sormayın. Sonuçta tarihte bu tüp haritalar var. Zamana zaman yansıyor da. Buna dair dediğim gibi bu haritayı Papa’ya veren muhattabına sormak lazım. Bu bizim tartıştığımız bir mesele değil açıkçası.”

Ne olmuştu

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 7 Mart'taki Erbil'i ziyareti dolayısıyla Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı’nın talebi üzerine bir grup tasarımcı ve sanatçı tarafından 6 adet hatıra pulu hazırlanmıştı.

Pullardan birinde Lozan Anlaşması öncesinde çizilen Kürdistan haritasına yer verilmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı pullara tepki göstererek, "IKBY makamlarından bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde yapılmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, pullardan birinde “Kürdistan haritasının” resmedilmesinin “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu söylemişti.

Erbil’den yanıt

Tepkiler üzerine ilk açıklamayı konunun muhattabı olan Kürdistan Bölgeis Ulaştırma Bakanı Ano Cewher Edbulmesih Ebdoke, yaptı.

Bakan Ebdoke, Papa Francesicus’un ziyaret hazırlıkları için alınan kaynak kullanılarak farklı tasarımcı ve sanatçılardan taslak pullar hazırlamalarını istediklerini ancak henüz hangi pulun kullanılacağına dair kesin bir karar alınmadığını söyledi.

Papa'nın ziyareti kapsamında yapılan çalışmaları anayasaya uygun bir şekilde merkezi Irak hükümeti ile birlikte değerlendirdiklerini vurgulayan Ebdoke, hatıra pulu olarak seçilen tasarımda piyasaya sunulurken yazıların Kürtçe'nin yanı sıra Arapça, Süryanice ve Türkmence de yazılacağını ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil ise, konuya ilişkin açıklamasında, "Birkaç sanatçı pulun basılması için dizayn örnekleri sundu. Ancak şu ana kadar hiçbir pul, basım için onaylanmadı. Basım için seçilecek olan pul dizaynı, yasa ve kanunlara göre olacaktır" ifadelerini kullanDI.

(Rudaw)