Neçirvan Barzani: Hepimiz tarihin hatalarından ders çıkaralım

Başkan Neçirvan Barzani, tarihi 1 Mart Deklarasyonunun yıldönümünde yayımladığı mesajda, “Bu vesile ile Irak’ta hepimiz tarihin hatalarından ders çıkarıp anayasaya, ortaklığa ve yardımlaşmaya sadık kalalım, tüm sorunlarımızı çözüp ülke ve tüm bileşenler için istikrar, huzur, kalkınma ve daha iyi bir geleceği garantileyelim” dedi.

Neçirvan Barzani: Hepimiz tarihin hatalarından ders çıkaralım

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, tarihi 11 Mart 1970 Deklarasyonu’nun 51’inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

“Bugün, ölümsüz lider Barzani’nin öncülüğünde başlatılan Eylül Devrimi’nin ürünü ve Kürdistan halkının yüce iradesi ile büyük mücadelesinin itirafı olan 11 Eylül 1970 anlaşmasının 51’inci yıldönümünü saygı ve onurla anıyoruz. Bu vesile ile vatan ve özgürlük uğruna hayatlarını feda eden şehitlerin yüce anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” diyen Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“11 Mart Deklerasyonu, Kürdistan halkının modern tarihinde, Irak’ı özerklik temelinde bazı haklarını kabul etmeye mecbur kılan resmi bir belgeydi. Her ne kadar Irak hükumeti daha sonra güç mantığı ile anlaşmadan geri çekilse de, Kürdistan halkının iradesi her zamanki gibi haklarını elde etmek için silah ve şiddet gücünden daha üstün olduğunu göstermiştir. Neticede bu anlaşma Kürdistan Bölgesi için Raperin (Büyük Ayaklanma) ve federalizm gibi daha büyük bir kazanımın temeli olmuştur.  

Güç mantığı ve 11 Mart anlaşmasından caymak, Irak’a savaş, yıkım ve daha büyük felaketlerden başka bir şey kazandırmadı. Dolayısıyla, bu vesile ile Irak’ta hepimiz tarihin hatalarından ders çıkarıp anayasaya, ortaklığa ve yardımlaşmaya sadık kalalım, tüm sorunlarımızı çözüp ülke ve tüm bileşenler için istikrar, huzur, kalkınma ve daha iyi bir geleceği garantileyelim.

Nasıl ki 11 Mart Deklerasyonu Kürdistan halkının birlik, beraberlik ve kamsamlı devriminin bir sonucu olduysa, anısını da yine Kürdistan’daki tüm bileşen ve tarafların birlikte çalışma, dayanışma, kazanımlarını koruma, federal sistemi savunma ve anayasal haklarını garantilemenin bir vesilesi haline getirelim.”

11 Mart Anlaşması

15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas rejimi arasında imzalandı.

1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimine karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için 'Eylül Devrimi'ni başlattı.

Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas rejimi Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

11.03.1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Irak rejimi Kürt Halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı.

Rudaw