Haydar Şeşo: Asayiş Güçleri Şengal Anlaşması'nın uygulanmaması için çatışıyor!

Şengal Savunma Güçleri (Ezidhan) Komutanı Haydar Şeşo, PKK’ye bağlı Asayiş güçleri ile Irak Ordusu arasındaki çatışmaların ilk olmadığını, bu güçlerin Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması'nın hayata geçmemesi için çalıştığını söyledi.

Haydar Şeşo: Asayiş Güçleri Şengal Anlaşması'nın uygulanmaması için çatışıyor!

Önceki gün Irak ordusu ile PKK’ye bağlı Özerk Yönetim’in kontrolündeki Asayiş güçleri arasında Sinone kasabasında çatışma çıkmıştı.

Rûdaw yayınında değerlendirmelerde bulunan Haydar Şeşo, “PKK'ye bağlı güçler ile Irak ordusu arasında çatışmalar ilk kez yaşanmıyor. Planlarının (çatışma) olduğu açık. Şengal halkı geri dönmeye başladığında ya da Erbil ve Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması'nın uygulanması gündeme geldiğinde bu gerilimleri yaratıyorlar” ifadelerini kullandı.

Haydar Şeşo, anlaşmaya göre Haşdi Şabi ve PKK'ye bağlı tarafların Şengal'den ayrılması gerektiğini belirterek, iki tarafın da tek güç olduğunu vurguladı. 

“Irak ciddi değil”

Heşdi Şabi ve PKK'ye bağlı güçler arasındaki yakınlığa da dikkat çeken Şeşo, "PKK'ye doğrudan bağlı güçlerin tüm ihtiyaçları Heşdi Şabi tatafından karşılanıyor. Heşdi Şabi adıyla Xanesor'dan Sinune ve hatta Şengal’e kadar tüm kontrol noktalarında ortak hareket ediyorlar. Ortak güçleri bile var. Bu çatışmaların Şengal Anlaşması'ndan memnun olmayan ve Şengal halkının yerlerine dönmesini istemeyen güçler tarafından planlandığına inanıyoruz. Irak ordusu, üst düzey yetkilileri, çatışmalar yaşanmasına ve kayıplar vermelerine rağmen, Şengal Anlaşması’nın uygulanması konusunda ciddi değil” dedi.

Şeşo, Ezidilerin Şengal'e dönememesinin sebebinin Şengal Direniş Birliklkeri (YBŞ) olduğunu ve Şengal sınırında, PKK'ye bağlı güçlerin İran destekli Haşdi Şabi ile ortak hareket ettiğini söyledi. Şeşo, bu güçlerin Şengal’de Irak Hükümeti'nin kararlarına uymadığını kaydetti.

İran’ın, Suriye’ye girmek için topraklarını kullandığını belirten Şeşo, "İran, Suriye'ye girmek için sınırımızı kullanıyor. Ancak Suriye sınır hattında yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 95’i Sünni olduğundan ve Heşdi Şabi de Sünni bölgelere nüfuz edemediği için PKK ile işbirliği yapıyor. Böylece Suriye'ye ulaşmanın yolunu açmaya çalışıyor” diye konuştu.