Başkan Barzani’nin anlatımı ile Mam Celal’in hastalığı

Başkan Mesud Barzani, “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildinde Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’nin (Mam Celal) hastalığını anlatıyor. Barzani, beyin kanaması geçiren Mam Celal için ne gerekiyorsa yapılması yönünde talimat verdiğini ancak artık ümitlerin tükendiğini söylüyor.

Başkan Barzani’nin anlatımı ile Mam Celal’in hastalığı

Başkan Mesud Barzani’nin kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildi okurla buluştu. “Kürdistan ve Yeni Irak 2003-2016” başlığıyla yayımlanan bu cilt 1234 sayfa ve 14 farklı bölümden oluşuyor.

Kitapta Kürdistan’da modern tarihin en önemli aşamalarının yanı sıra 2003-2016 arasındaki gelişmelerden söz ediliyor. Ayrıca, Kürdistan ve Irak’ın siyasi tarihini farklı bir aşamaya taşıyan önemli olaylar ele alınıyor.

2003-2016 yılları arasındaki olaylara ilişkin tarihi ve siyasi öneme sahip 94 belgeye yer verilen kitapta, tarihi birçok fotoğrafın yanı sıra Peşmerge’nin IŞİD’le savaşta kullandığı çeşitli haritalara da yer alıyor.

Başkan Barzani, Mam Celal’in hastalığını anlatıyor

Mam Celal'in hastalığından önce KDP ile KYB arasındaki ortak toplantıyı anlatan Barzani, “Tüm katılımcılar, Nuri Maliki'nin (Irak eski Başbakanı) tüm sınırları aştığı, anayasaya, anlaşmalara ve kurallara saygı duymadığı ve keyfine göre hükmettiği konusunda hemfikirdi. Mam Celal herkesten çok bu durumdan rahatsızdı ve her kes önünün alınması gerektiği konusunda hemfikirdi” diyor.

Barzani, 19 Kasım 2012'deki görüşmede KYB ile PDK arasındaki ilişkilerin ele alındığını ve Mam Celal'in iki partinin liderlerine hitaben şunları söylediğini aktarıyor:

"Son kararımı verdim. KDP ve Barzani ile ittifakımı bir daha hiçbir şeye değişmem mümkün değil. Aksi şekilde hareket eder veya tavır alırsanız ben gelir Mesud Barzani ile oturup istifamı yazarım.”

17 Aralık’ı 18 Aralık’a bağlayan gece Mam Celal, Maliki’nin kendisini ziyaretinden sonra beyin felci geçirdi.

Barzani, “18 Aralık'ta Neçirvan Barzani beni aradı ve Mam Celal'in sağlığının tamamen bozulduğunu, durumunun tehlikede olduğunu söyledi. Kendisine tüm taraflarla temasa geçmesini ve gerekeni yapmasını söyledim” diye anlatıyor.  

 20 Aralık'ta Mam Celal tedavi için Almanya'ya nakledildi. Barzani, şöyle ifade ediyor:

“Testlerin ardından doktorların yaşayacağına dair ümidi kalmamıştı ve bize iyi bir haber vermediler. Artık eskisi gibi olması mümkün değildi. Ya bilincini ya da konuşma yetisini kaybederdi”

Celal Talabani’nin rahatsızlığının ardından Başkan Mesud Barzani liderliğindeki bir heyet 25 Aralık’ta Süleymani'dei KYB yönetimini ziyaret ediyor.

Barzani, “Fakat Mam Celal'in yokluğu KYB içinde çok belliydi... Onlara önemli olanın KYB içindeki birliği korumak olduğunu ve önemli olanın aralarına çatlak girmemesi olduğunu söyledim. Belli ki Hêro Hanım ve Mam Celalk’in ailesi Berhem Salih’ten çok ama çok rahatsızdı. Çünkü Mam Celal hastanedeyken Berhem’in iddiaya göre Mam Celal'in yerini almaya hazırlandığı ve bunun da kendilerini etkilediği konuşuyordu” diyor.

Hero Hanımın Berlin'den dönüşünün ardından Barzani, 11 Aralık 2013'te Süleymani'yi tekrar ziyaret ederek kendisi ve iki oğluyla görüşüyor. Daha sonra KYB ile görüşerek tüm gelişmeleri takip edecek bir operasyon odası oluşturmaya karar veriliyor.

Barzani, kardeşi Dilşad ile görüştüğünü ve Mam Celal için ne gerekiyorsa yapılması talimatını verdiğini söylüyor.

Başkan Barzani, "Hero Hanım ve iki oğlunun Mam Celal'i hastanede bırakıp Kürdistan'a dönmeleri bana çok garip geldi, tamamıyla bir dönem Mam Celal’e hizmet edenleri bırakmışlardı. Olar gerçekten sadık ve çalışkandılar" diye yazıyor.

Mam Celal’in ardından KDP ve KYB ilişkilerini de anlatan Barzani, şöyle devam ediyor:

“Maalesef KYB liderliğinin politikaları nedeniyle ne parti içindeki birliği koruyabildiler ne de KDP ile koalisyon temelinde işbirliğine devam ettiler. Olumsuz bir hava hüküm sürdü ve birkaç kanada ayrıldılar. KDP’ye karşıtlık KYB'ye sadakatin kriteri haline geldi. Mam Celal'in zamanının koordinasyon kalmadı ve çok zayıfladı.”

Yine hastalığı döneminde KYB'nin Mam Celal'e yönelik tutumunu eleştiren Barzani, “Uygunsuz bulduğum bir diğer nokta da hem hastanede yalnız bırakmaları ve hem de Süleymaniye’ye getirildiği dönemde Mam Celal'in ailesinin davranışlarıydı. Herkes Mam Celal’in hareket ve konuşma kabiliyetini kaybettiğini biliyordu. Çoğu zaman onun adıyla açıklamalar yapılıyordu ya da bir kürsüde oturtularak ahlaki ölçülerden uzak şekilde istismar ediliyordu. Doğrusu Mam Celal bu şekilde kullanılmamalıydı, kendilerini kandırıyor ve halka inandırmaya çalışıyorlardı” diye belirtiyor.

Mam Celal Süleymaniye'ye getirildiğinde Başkan Barzani onu ziyarete gitti. Barzani, “Bizi tanıdığı belliydi ama ne kıpırdayabiliyor ne de konuşabiliyordu. Gerçekten çok üzüldüm” diyor.