HDP: Kimyasal kullanımı savaş suçudur, iddialar araştırılmalıdır!

HDP MYK, Zap, Metina ve Avaşin bölgelerinde PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ile ilgili OPCW ve BM’ye “etkili çalışma” çağrısı yaptı.

HDP: Kimyasal kullanımı savaş suçudur, iddialar araştırılmalıdır!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Zap, Metina ve Avaşin bölgelerinde 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, kimyasal kullandığına dair iddialara ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Medyaya son düşen görüntülerin iddiaları güçlendirdiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2021’den bu yana dönem dönem kimyasal kullanımı haberleri gündeme gelmektedir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiği iddiaları ifade edilmektedir.

Bu gelişmeler bölge halklarında endişe yaratmakta ve olası katliamların da kapısını aralamaktadır.

Bir kez daha vurguluyoruz; kimyasal kullanımı Cenevre Konvansiyonu'na aykırıdır, savaş suçudur ve açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

Demokratik kamuoyunu bu gelişmeler karşısında ses çıkarmaya çağırıyoruz. Ülkeyi krizlerden krizlere sürükleyen AKP-MHP iktidarının güvenlikçi ve çatışmacı politikalardaki bu ısrarı, daha fazla krizi beraberinde getirmektedir.”

OPCW ve BM’ye çağrı

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler de dahil ilgili uluslararası kurum ve kamuoyunun “daha etkili çalışmaya” davet edildiği açıklamada, “Ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetiminin, kendi topraklarında cereyan eden kimyasal saldırı araç ve malzemelerin kullanımına dair iddiaları ciddi bir şekilde araştırması gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

Açıklamada, “Kimyasalı kullanan, tedarik eden ve nakledenler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. HDP olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; Kürt sorunu askeri yöntemlerle şimdiye kadar çözülemedi, bundan sonra da çözülemeyecektir. Ülke ve bölge halklarımız için tek doğru yol demokratik zemindeki diyalog ve müzakeredir” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı dün yaptığı açıklamada, TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021’den beri düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullandığını öne sürdü.

Açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtilerek 17 HPG’linin kimlik bilgileri kamuoyuna duyuruldu.

Hulusi Akar daha önce reddetmişti

PKK yönetimi uzun süredir TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki “Pençe” operasyonları esnasında Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgelerinde kendilerine karşı “kimyasal gaz” kullanıldığını savunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Kasım 2021’de gerçekleştirilen oturumda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu iddiaları Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu.

Bakan Hulusi Akar ise, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirterek TSK envanterinde kimyasal silah bulunmadığını söyledi.

Akar, "Böyle bir şey ne alındı ne saklı ne de gizli. TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne de gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nereden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır” ifadelerini kullandı.

Sınır bölgesinde operasyonlar sürüyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde PKK’ye yönelik Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu. Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi.

Hakurk bölgesi, Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlatmıştı.

TSK 17 Nisan 2022’de de Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla askeri operasyon başlattı.