Yaşar Yakış: Türkiye'nin Libya ve Suriye'de Rusya ile karşı karşıya geleceği kesin

Yaşar Yakış: Türkiye'nin Libya ve Suriye'de Rusya ile karşı karşıya geleceği kesin

Türkiye ve Rusya'nın Libya'daki iç savaşta karşıt tarafta yer alması ve Mısır'ın da denkleme dahil olarak, Libya'da yürütülen vekalet savaşlarının muhataplarından Ankara'ya yönelik sert açıklamalarda bulunması bölgedeki tansiyonu yükseltmeye devam ediyor.

Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye ile Rusya'nın hem Libya hem de Suriye'de karşı karşıya geleceğini belirtti ve Ankara'nın Libya'daki duruma ABD'yi de dahil etmeye çalıştığını söyledi. Yakış, Ankara ve Moskova'nın Libya konusunda aynı sayfada bulunmadığını kaydetti.

Yakış'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Türkiye'nin Libya'da ve Suriye'de yapmakta olduğu şeyleri, Mısır'ın Libya'da yapmak istedikleriyle mukayese ettiğimizde ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Biz diyoruz ki, 'Suriye'de bizim meşru çıkarlarımız var. Sınırımızın hemen ötesinde düşman olarak gördüğümüz bir Kürt oluşumu var, ülkemizin güvenliği açısından oraya müdahale etmek hakkımızdır. Suriye'ye müdahalemizi bu şekilde gerekçelendiriyoruz.

Bu açıdan bakıldığı zaman, Mısır da Libya'yı aynı şekilde görüyor. Mısır da Libya'da Müslüman Kardeşler ağırlıklı olan bir rejime karşı mücadele eden Hafter'in güçlerinin arkasında olduğunu söylüyor. Mısır, 'Ben komşumda, Müslüman Kardeşler ağırlıklı bir rejim görmek istemiyorum. Onun için oraya müdahale etme hakkım var' diyor. Türkiye'nin Suriye'de yapmak istediği şeyin benzerini Mısır, Libya'da yapmak suretiyle kendisini haklı göstermeye çalışıyor. Sınırdaş olduğu için de oradaki müdahalesi çok daha kolaydır. Türkiye'nin Libya'ya müdahale için başka ülkelerin üzerinden ya da kenarından geçmesi gerekiyor. Bir deniz koridoru bulduk ama uluslararası camia onu tartışmalı buluyor. 

Mısır'ın Libya'da yapmak istediği ile Türkiye'nin Suriye'de yapmak istedikleri arasında böyle bir benzerlik var. 

Türkiye, Libya'ya askeri uzman ve silah gönderiyor. Bir diğeri de uluslararası basında çıkan, İdlib'de sıkışmış olan, parasını Katar'ın ödediği askerleri Hafter'e karşı savaşmak üzere göndermesi meselesi. Sayının 10 ila 14 bin arasında olduğu söyleniyor. Sirte'ye yaklaştı taraflar ve çok önemli bir yer. Libya'nın petrollerinin uluslararası piyasaya gönderildiği limanlar o civarlarda. Sirte'nin Trablus hükümeti tarafından ele geçirilmesi Hafter'e büyük bir darbe olacaktır. Çünkü savaşın finansmanı petrol parasıyla yapılıyor. Her iki taraf da Sirte'ye çok önem veriyor.

(Fransa'nın Türkiye'nin Libya'daki konumuna yönelik eleştirileriyle ilgili) Fransa, bu konuda Avrupa Birliği'ni harekete geçirecektir. Türkiye'ye Libya'da engel olmaya çalışacaktır. 

ABD'nin durumu biraz diğerlerinden farklı. Uluslararası camiada Müslüman Kardeşler'e olan karşıtlık nedeniyle Türkiye karşısında yer alan büyük bir kitle var dedik. ABD, Rusya Libya'da etkin olmasın diye bu konuya ilgi duymaya başladı. Türkiye teşvik ediyor ABD'yi ancak bu seçim sathı mahallinde ABD oraya ne ölçüde bulaşır bilemiyoruz. Türkiye, ABD'yi Libya'ya çekmeye çalışıyor. Dışişleri Bakanımız, 'ABD, Libya'da daha aktif rol almalı' beyanında bulundu. Çünkü Türkiye, orada Rusya'nın yapmakta olduğu şeyi ABD'nin nötralize etmesini istiyor. 

Rusya ile çıkarlarımız yer yer karşıya gelecektir ancak doğru olanı sessiz diplomasi yöntemlerini kullanmak suretiyle, iki ülkenin çıkarları arasında orta yolu bulma yöntemini benimsememiz lazım. Rusya ile şimdi Suriye'de hemen hemen aynı zamanda Libya'da karşı karşıya geleceğimiz kesin. Orada da orta yolu bulmamız lazım."