Türkiye’nin seçim sonuçları Rojavayı nasıl etkileyecek?

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşme süreci, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik tehditleri ve Suriyeli sığınmacıların akıbeti seçimlerin ardından yeniden gündemin ana başlıkları olmaya devam edecek.

Türkiye’nin seçim sonuçları Rojavayı nasıl etkileyecek?

Siyasi yorumculara göre Türkiye'de cumhurbaşkanı seçiminin sonuçları Suriye ve Rojava’daki durumu doğrudan etkileyecek gibi görünüyor.

Demokratik Suriye Konseyi (MSD) Dış İlişkiler Ofisi Üyesi Selah Farho, Rudaw Radio’ya verdiği demeçte, Türkiye'nin cumhurbaşkanı kim olursa olsun, Türkiye’nin Rojava’ya yeni bir saldırı başlatmasının zor olacağını söyledi.

Selah Farho, "Türkiye'nin bölgemizde yeni bir savaş başlatmasına imkan yok. Diğer yandan olası bir saldırının uluslararası alanda kabulü olmaz. Şunu da görüyoruz: Eğer Türkiye bölgemizde yeni bir saldırı gerçekleştirirse kısmen zayıfladığı için bunu kolaylıkla gerçekleştiremez” dedi.

Suriyeli Mültecileri Koruma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali de Suriyeli sığınmacıların akıbetiyle ilgili, zorla geri gönderilmelerinin hukuk ihlali olacağını söyledi.

Muhammed Salih Ali, "Ne yapacaklar, Şam'lı mültecileri alıp İdlib'e, Deyrizor'dan gelenleri de Efrin'e mi yerleştirecekler. Böyle olursa o insanlar üçüncü kez göçmen konumuna düşürülmüş olur. Çünkü Türkiye'de bile birçok kez mülteci oldular. Bu istikrar yaratmaz, Birleşmiş Milletler yasalarına ve insan haklarına aykırı olur. Bunun yapılması bir demografik değişim olur mültecilerin dönüşü değil” diye konuştu.