ABD askerleri Rojava'da TSK operasyonundan önce çekildikleri bölgeye gitti

ABD askerleri Rojava’nın Sere Kaniye ilçesinin doğusundaki Derdarê ve Zerkan kırsalında devriye gerçekleştirdi. Bu, 2019’da TSK ve SMO’nun Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonundan önce bölgeden çekilmesinden bu yana gerçekleştirilen ilk devriye oldu.

ABD askerleri Rojava'da TSK operasyonundan önce çekildikleri bölgeye gitti

Rojava’daki ABD kuvvetlerine ait 7 zırhlı araç, havadan helikopterlerin denetiminde, önceki gün Til Beyder’deki üsten yola çıkarak  Dirbesiye ilçesinin güney kırsalına geçtikten sonra Sere Kaniye ilçesinin doğusundaki Derdarê ve Zerkan kırsalına yöneldi.

Derdarê köyü, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları arasındaki kesişim noktası durumunda.

Zerkan ve Derdarê kırsalında gecen ABD devriyesi, tekrar geri döndü. ABD kuvvetleri, Ekim 2019'da TSK ve SMO’nun gerçekleştirdiği operasyondan önce bu bölgeden çekilmişti. Bu devriye, çekilmeden bu yana gerçekleştirilen ilk devriye oldu.

“ABD pişman oldu”

Til Temir ilçesinin 40 km kuzeyindeki Zerkan kırsalı 24 Aralık'tan beri TSK ve diğer silahlı gruplar tarafından bombardımana tabi tutuluyor. ABD kuvvetlerinin bölgedeki devriyesi nedeniyle bölgede 48 saat boyunca süren gergin sakinliğin ardından topçu ateşini yeniden başladı.

Siyasi gözlemciler, ABD’nin yeniden bu bölgeye yönelmesini, bölgede taraflar arasında artan gerginlik ve çekişmeye bağlıyor.

Rûdaw’a konuşan siyasi gözlemci Feridun Sadun,  “Bölgede asıl çekişme ADB ve Rusya arasında, diğerleri ise ayrıntıdan ibaret. Çelişkiler arttığında ABD bölgeden çekilerek ne kadar büyük hata yaptığını daha iyi anlıyor. ABD, Suriye’nin tamamını Ruslara kaptıracağını gördüğü için pişman oldu. Bu yüzden buralara devriye atarak, ben varım diyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD kuvvetleri dönemin Başkanı Donald Trump’ın kararı ile Ekim 2019’da Kobani’den Til Temir’e kadarki bölgeden çekilmiş, ardından TSK ve SMO’nun operasyonu ile Sere Kaniye ve Gire Spi, Rojava Özerk Yönetimi’nden alınmıştı./ Rudaw