ABD Başkonsolosu: Kürdistan Bölgesi'nde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz

Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Direktörü Dindar Zebari ile ABD'nin yeni göreve başlayan Erbil Başkonsolosu Steven Bitner, kamu özgürlüklerinin korunması ve insan hakları ilkelerini görüştü.

ABD Başkonsolosu: Kürdistan Bölgesi'nde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz

Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Direktörü, bugün ABD'nin yeni göreve başlayan Erbil Başkonsolosu Bitner ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Dindar Zebari, “Özellikle son yıllarda ABD Dışişleri Bakanlığının insan hakları ve din özgürlüğüne ilişkin yıllık raporuna açıkça yansıyan insan hakları bilgilerinin paylaşımı konusunda ABD Konsolosluğu ile koordineli çalışıyoruz.” dedi.

Toplantıda reform sürecini ve hükümetin iyi yönetişimin çeşitli alanlarında attığı adımları ele aldıklarını kaydeden Zebari, insan hakları konularında Federal Hükümet ile koordinasyonun önemini vurguladıklarını dile getirdi.

Zebari, “İdam cezasının kaldırılması ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin mültecilerin kendi ülkelerine gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönmeleri yönündeki politikası, uluslararası toplum tarafından takdir edilen bir diğer adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamasının sonunda Zebari, kamu özgürlüklerini ve insan hakları ilkelerini korumak için ilişkilerini ABD Başkonsolosluğu ile koordine etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Steven Bitner ise “ABD Konsolosluğu, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin karşı karşıya olduğu birçok ve devam eden zorluğa rağmen Kürdistan Bölgesi'nde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaktadır.” açıklamasını yaptı.

Toplantının diğer bölümünde taraflar, Birleşmiş Milletler IŞID Suçlarını Araştırma Ekibinin (UNITAD) misyonunun tamamlanması ve IŞİD’in Erbil ve Duhok'ta işlediği suçlara ilişkin belgelerin Kürdistan Bölgesi Hükümetine teslim edilmesi sürecini ele aldı.