Türkmen Bakan Maruf: : Federal Mahkeme kararlarına karşı ülke temsilcilerine muhtıra sunduk

Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Irak Federal Mahkemesinin bileşenlere ilişkin kararının gözden geçirilmesi için bir muhtıra hazırlayıp ilgili makam ve konsolosluklara gönderdiklerini bildirdi.

Türkmen Bakan Maruf: : Federal Mahkeme kararlarına karşı ülke temsilcilerine muhtıra sunduk

Kurdistan24’e açıklamada bulunan Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, “Bileşenlere çok fazla haksızlık yapıldığına inanıyoruz, bu nedenle Federal Mahkemenin bileşenlere ilişkin kararlarına yönelik bir muhtıra hazırladık.” dedi.

Muhtırada, Federal Mahkemenin bileşenlere yönelik kararının vurgulandığını belirten Aydın Maruf, “Verilen kararlar anayasaya aykırı ve yasa dışıdır, bu nedenle ilgili taraflardan, kararı gözden geçirmesi için Federal Mahkemeye baskı yapmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Bakan Maruf, muhtırada, “Irak’ta kota sisteminin uygulandığını ancak mahkemenin aldığı son kararla Kürdistan Bölgesi Parlamentosunda kaldırıldığının” vurgulandığını aktararak, “Federal Mahkemenin kararının gözden geçirilmesi için medeni bir şekilde tavrımızı ortaya koymayı sürdüreceğiz çünkü, karar kotaya karşı alınan tarihi bir hataydı.” ifadelerini kullandı.

Bileşenler Kürdistan Parlamentosunda sorunların nedeni mi? sorusuna Bakan Maruf, “Bu siyasi bir propaganda, çünkü biz kiminle ve nasıl anlaşacağımız konusunda özgürüz. Yani bu daha çok bahane.” sözleriyle yanıt verdi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu Seçim Yasasına ilişkin şikayetin ele alındığı oturumu 11 kez ertelemesinin ardından 21 Şubat’ta gerçekleştirdiği oturumla şikayeti karara bağladı.

Federal Mahkemenin kararıyla, Kürdistan Bölgesi Parlamentosunda bileşenlere tahsis edilen kota sandalyeleri kaldırıldı. Böylelikle, parlamentodaki 111 olan sandalye sayısı 100’e düşürüldü.