Afrin'de büyük korku: Rusya-Suriye-Türkiye anlaşması

Afrin'de büyük korku: Rusya-Suriye-Türkiye anlaşması

Türk ordusunun, Rusya ve Suriye Hükümeti’nin sessiz desteği ile birlikte Afrin veya Til Rifat’a saldıracağı endişesini dile getiren Rojavalı Kürtler uluslararası topluma müdahale çağrısında bulundular.

Ara news’e olası bir saldırı ile ilgili kaygılarını dile getiren Tehdit Altındaki Topluluklar Derneği danışmanı Dr Kemal Sido, “Türkiye ve Suriyeli radikal dinci örgütlerin Rusya, Suriye rejimi ve İran’ın desteğiyle Afrin ve Şaba bölgesine büyük bir saldırı hazırlığında olduklarını ve bölgedeki insanların bunun korkusun uyaşadıklarını” dile getirdi.

“Türkiye’nin Halep’in kuzeyinde bulunan Şaba’yı işgal etmesinin Afrin’deki yaşamın kötüleşmesine yol açacağını” dile getiren Sido Amerika yönetiminin bu durum karşısında sessiz kalmaması gerektiğini, ABD Başkanı Trump’un Afrin’deki insanlara yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Afrin’deki yerel bir muhabir olan Cihad Abdo ise Afrin bölgesinin Türkiye, Suriyeli muhalifler, El Kaide ve Suriye hükümeti tarafından ambargo altına alındığını, Afrin’e giden tüm yolların kapatıldığını söyledi.

Suriyeli Kürtler, Rusya ve Suriye Hükümeti direk olarak Türk saldırısını desteklemeseler bile, Rakka’da Suriye rejim güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında geçtiğimiz hafta Rakka’da yaşanan çatışmalar ve bir Suriye uçağının ABD savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye’nin Afrin’deki Kürtlere saldırmasına izin verecekleri endişesini yaşıyorlar.

Demokratik Birlik Partisi eşbaşkanı Salih Müslim ise, Rojava Kürtlerini hedefleyen olası bir İran-Katar-Türkiye ittifağı uyarısında bulundu.

Saudi Riyadh haber sitesine bir söyleşi veren Müslim, “İran ile bir ilişkilerinin bulunmadığını, İran’ın politikalarının Suriye rejiminin Kürt konusundaki yaklaşımından bir farkının olmadığını ve Kürtlerin temel haklarına düşmanlık beslediklerini” dile getirdi.

PKK'nin yayın organı ANF ajansında yer alan bir haberde ise bölge halkının Rusya-Suriye ve Türkiye arasında gizli bir anlaşma olduğu ileri sürü