Koalisyon Sözcüsü: DSG'ye verilen silahlar gözetimimiz altında

Koalisyon Sözcüsü: DSG'ye verilen silahlar gözetimimiz altında

Ankara’dan Perşembe günü yapılan açıklamalarda Washington yönetiminin Kürtlerin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verilen silahları geri alacaklarını söyledikleri açıklaması Uluslararası Koalisyon sözcüsü tarafından doğrulanmadı.

Koalisyon sözcülerinden Albay Joe Scrocca “Kokalisyonun DSG güçlerine sağladığı askeri ekipmanın sınırlı olduğunu ve Rakka’yı özgürleştirme askeri görevini başarıyla yerine getirmeye yetecek görev tanımına uygun askeri ekipmandan oluştuğunu” dile getirdi.

Koalisyon sözcüsü sağlanan ekipman ve kaynakların tamamen Rakka’nın DSG güçleri tarafından kuşatılmasına ve ardından kurtarılmasına olanak sağlayacak şekilde planlandığını da vurguladı.

Koalisyon’un DSG güçlerine sağladığı askeri ekipman konusunda Türk Hükümeti’yle şeffaf bir diyalog içerisinde bulunduğunu dile getiren sözcü Scrocca, ekipmanın sadece Rakka operasyonu için kullanılacağını ve bir başka yerde görülmeyeceğini garanti ettiklerini belirtti.

Türk yetkililer daha önce defalarca DSG güçlerine sağlanan silahların YPG aracılığıyla Kurdistan İşçi Partisi’ne (PKK) verileceği kaygısını taşıdıklarını belirtmişlerdi.

Rojavalı yetkililer kendilerinden Türkiye’ye en ufak bir tehdit gerçekleşmeyeceğini, koalisyon tarafından sağlanan silahların farklı ellere geçmeyeceğini, aksine kendileri ile Türkiye arasındaki sınırı koruduklarını söyleyerek Ankara’nın tepkilerini azaltmaya çalışırken, askeri uzmanlar ise DSG’ye verilen silahların sıkı bir şekilde gözetim altında bulunduğuna dikkat çekiyorlar ve ABD’nin bu silahların farklı ellere geçmesine izin vermeyeceğini dile getiriyorlar.