Almanya’da yaşamını yitiren profesör ve yazar Cemal Nebez’in eşi: O bağımsız bir Kürdistan’a dönmek istiyordu

Almanya’da yaşamını yitiren Süleymaniyeli profesör ve yazar Cemal Nebez’in Alman asıllı eşi, “Mamoste Cemal tek hayali bağımsız ve özgür bir Kürdistan’a dönmekti” dedi.

Almanya’da yaşamını yitiren profesör ve yazar Cemal Nebez’in eşi: O bağımsız bir Kürdistan’a dönmek istiyordu

Almanya’da yaşamını yitiren Süleymaniyeli profesör ve yazar Cemal Nebez’in Alman asıllı eşi, “Mamoste Cemal tek hayali bağımsız ve özgür bir Kürdistan’a dönmekti” dedi.

Solunum yetmezliğinden komaya giren Prof. Dr. Cemal Nebez, 8 Aralık’ta Berlin’de tedavi gördüğü hastanede yaşama gözlerini yumdu.

Almanya’da yaşamını yitiren Cemal Nebez’in naaşı bugün saat 06.00 sıralarında başkent Erbil’e getirildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katılımıyla Kürt profesörün naaşına resmi karşılama töreni yapıldı.

Nebez’in 50 yıllık Alman asıllı eşi Hannalor Kveshlar, törende yaptığı konuşmada, Kürt profesörün yaşamını Kürtlere yönelik çalışmalara adadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bugün hepimiz için üzücü bir gün. Mamoste Cemal’in tüm hayali bağımsız ve özgür bir Kürdistan’a gelmekti. Ancak ne yazık ki şimdiye kadar mamostenin hayali gerçekleşmedi. Kürdistan şu anda kötü bir durumda. Kürdistan’ın tüm parçaları işgalcilerin etkisi altında. Rojhılat, Güney, Rojava ve Kuzey Kürdistan… Mamoste Cemal’in naaşını Kürdistan’a, sahip olduğu kente bedel verilen kentte getirebildiğimiz için kendimizi çok şanlı görüyoruz. Mamoste Cemal’in siyasi görüş farkedilmeksizin bu denli çok seveni olması bizim için ayrıca gurur verici bir durum.”

Kürdistan’ın dört parçasından Kürtlerin Cemal Nebez’in naaşıyla Kürdistan Bölgesi’ne geldiğini belirten Hannalor Kveshlar, “Mamoste Cemal’in naaşıyla Berlin ve Kürdistan’ın dört parçasın buraya geldik. Rojava’dan Hoşeng Sabri, Rojhılat’tan Abdullah Kurdpur, Güney Kürdistan’dan Osman Tofik ve Kuzey Kürdistan’dan da Kürt Cemaati Temsilcisi Hüseyin Taşan, mamoste Nebez’in çok yakın dostlarıdır. Mamoste Cemal Nebez, yaklaşık 60 yılın ardından yanınıza geldi. Böyle onurlu bir karşılamayı yaptığınız için teşekkür ederiz” diye konuştu.

-1933 yılında Süleymaniye’de doğan Cemal Nebez, İslam şeriatı ve felsefenin yanı sıra psikoloji, fizik ve matematik dallarında eğitim gördü. Almanya’da ise siyaset bilimleri, gazetecilik ve hukuk eğitimi aldı.

-1950’lerde Bağdat Üniversitesi’nde fizik ve matematik okuyan Nebez, Kerkük, Erbil, Basra ve Bağdat’taki farklı üniversitelerde ders verdi.

-1960’ta Avrupa’ya giden Cemal Nebez, Almanya’da Münih Üniversitesi ve Augsburg Üniversitesi’nde İslam ve İran tarihi derslerine girdi. Tarih bölümünde “Mir Muhemmed Rewandızi” üzerine doktorasını yaptı.

-1967-1970 yıllarında Hamburg Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Profesör Nebez, aynı yıl bir grup arkadaşıyla Ulusal Kürt Öğrenciler Birliğini (Kajik) kurdu. Kajikname’nin de yazarlarındandı.

-Sosyalist Kürt Partisi’ne önemli desteği olan Nebez, Cevat Mela başkanlığındaki Ulusal Kongre’nin faaliyetlerinde önemli bir role sahipti. Ulusal bilince sahip Nebez’in Kürdistan’da ulus kavramına ciddi katkısı oldu.

-1970-1979 yıllarında Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimleri ve hukuk okudu.