Kubad Talabani, YNK ekibinin Bakanlar Kurulan dönüşü için iki teklifte bulundu

Bakanlar Kurulu’ndan bir heyetle görüşen Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin YNK ekibinin göreve geri dönmesi konusunda iki şart ileri sürdüğü öğrenildi.

Kubad Talabani, YNK ekibinin Bakanlar Kurulan dönüşü için iki teklifte bulundu

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) üyesi bakanlar geçen yıl Ekim ayından bu yana kabine toplantılarına katılmıyor.

Daha önce Başkan Neçirvan Barzani ile Başbakan Mesrur Barzani defalarca YNK ekibine çağrıda bulunarak hükümetteki görevlerine dönmeleri çağrısında bulunmuştu.

Bu kapsamda dün Şehitler ve Enfal Yakınları Bakanı Abdullah Hacı Mahmud, Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı Piştiwan Sadık ile İmar ve İskan Bakanı Dana Abdulkerim’den oluşan Bakanlar Kurulu’ndan bir heyet, Süleymaniye’de Kubad Talabani ile bir araya geldi.

Rûdaw’ın ulaştığı bilgilere göre, Talabani geri dönüş için iki şart ileri sürdü. Talabani, Süleymani'deki bütçe ve gelir yetersizliği sorunlarının yanı sıra bölgedeki güvenlik sorunlarının çözülmesini önerdi. Bu şartlar arasında YNK’ye bağlı Anti Terör Birimi’ne ait bütçe payının kesilmesi ve Hewkar Caf davasının çözülmesi konuları da yer alıyor.

YNK Anti Terör Mücadele Birimi eski üyesi Hewkar Caf, 7 Ekim’de Erbil’de aracına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmiş, soruşturma neticesinde göz altına alınanlar ifadelerinde talimatı bu birimin sorumlusu Vahap Halepçeyi’den aldıklarını itiraf etmişlerdi.

Mahkeme Halepçeyi hakkında tutuklama kararı alırken YNK üst düzey yönetimi buna karşı çıkmış, ardından Kubad Talabani kabine toplantılarını boykot etmişti.