Hakan Fidan: Erbil yönetimine her türlü yardım ve desteğe hazırız

Başbakan Mesrur Barzani, “Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne ziyareti, iki taraf arasındaki ilişkilerin önemini gösteriyor” dedi. Hakan Fidan ise, “Erbil Irak’ın sıkıntılı yılarında her zaman bir istikrar ve güvenli şehri oldu. Bu istikrar, güvenlik ve ekonomik kalkınmanın devamını önemli buluyoruz” dedi.

Hakan Fidan: Erbil yönetimine her türlü yardım ve desteğe hazırız

Başbakan Mesrur Barzani ile Türkiye Dışişleri Hakan Fidan, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mesrur Barzani, Fidan ile görüşmelerinde Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ikili ilişkilerinin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatı konularını ele aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“En samimi duygularımla sayın Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın hoş geldiniz dileklerimi iletiyorum. Sayın Fidan ve beraberindeki heyetin Kürdistan Bölgesi’ne yapmış olduğu bu ziyaret iki taraf ilişkilerine verdikleri önemi gösteriyor. Yapmış olduğumuz görüşmelerin hepimiz için olumlu ve faydalı geçmesini umuyorum.

Bölgemizi ilgilendiren bir çok önemli konuyu ele aldık; Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ikili ilişkilerinin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nden petrolün ihracatı konusunu konuştuk. Öte yandan Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasal haklarımız çerçevesinde bütün tarafların çıkarlarına hizmet edecek şekilde çözülmesini arzu ediyoruz. Aynı zamanda bölgedeki güvenlik meseleleri hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Biz Kürdistan Bölgesi’nin anayasa çerçevesindeki haklarına bağlı kalarak komşu ülkeler üzerinde istikrarsızlık unsuru olmasına izin vermeyeceğimizi temin ediyoruz. Bölgede terörün her türlüsüne karşı mücadele için ilişkilerimizin devam etmesini umuyoruz.

Ekonomik meseleler hakkında da konuştuk, her iki tarafın çıkarlarına hizmet edecek konuları ele aldık. Umarım var olan sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulur."

Fidan: Bağdat ve Erbil ile olan ilişkiler her zaman önemini koruyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Erbil Irak’ın sıkıntılı yılarında her zaman bir istikrar ve güvenli şehri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye Dışişleri Bakanı sıfatıyla Irak’a yapmakta olduğum bu ilk ziyarette Bağdat’taki temaslarımın ardından bugün de Erbil’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için değerli kardeşim başbakan Sayın Mesrur Barzani’ye ve Bölgesel Yönetim makamlarına en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Bildiğiniz gibi Türkiye Irak ilişkileri çok dinamik bir şekilde ilerlemekte. Bağdat ve Erbil ile olan ilişkiler her zaman her düzlemde bizim için önemini korumakta. Bağdat ziyaretim esnasında gündemde çok yoğun konular vardı. Ekonomi konular, kalkınma yolu projesi terörle mücadele, su meselesi ve Irak’ın yeniden imarı alt yapı projeleri, üst yapı projeleri gibi konuları ilgili makamlarla başta Dışişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı olmak üzere bir çok tarafla görüşme imkanımız oldu. Buna ilaveten Bağdat’ta hükümeti oluşturan tarafların yöneticileri ve liderleriyle bir araya geldik, onlarla da hem Türkiye ile ilişkileri hem de Irak’ın konularını konuşma imkanımız oldu.

Erbil’deki temaslar

Bugün Erbil’de Sayın Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani ile sabah buluştuk. Şimdi de Sayın Başbakan ile hem ikili hem de heyetler arası görüşmelerimiz oldu. Kendilerinin de ifade ettiği gibi görüşmelerimiz esnasında başta terörle mücadele olmak üzere enerji, ekonomi, ticaret ve bir çok konuyu masaya yatırma ve gözden geçirme imkanımız oldu.

Bildiğiniz gibi, Erbil Irak’ın sıkıntılı yılarında her zaman bir istikrar ve güvenli şehri olarak devam etmiştir. Bu istikrar, güvenlik ve ekonomik kalkınmanın devamının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun devamı için Erbil yönetimine her türlü yardım ve desteği yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Özellikle kendilerine terörle mücadelede Türkiye’yle göstermiş oldukları işbirliğinden ötürü de teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. 

Terör belasından kurtulmak için yapacağımız çok iş var. Biliyorsunuz Türkiye’de bu meselenin büyük ölçüde hal ettik. Şu anda PKK terör örgütü kendisini gizliyor, bu virüsü inşallah hep beraber temizleyeceğiz. Gerek Bağdat yönetimi gerek Erbil yönetimi PKK terörünü Irak topraklarından temizlemekte oldukça kararlı bulduk. Bunun için de ayrıca memnunuz, biz de elimizden gelen bütün desteği bu makamlara vereceğiz.”