APIKUR’dan Kürdistan petrolü açıklaması

APIKUR, Kürdistan’dan petrol ihracatına başlanması konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki haberleri yalanladı. APIKUR "Irak'tan ya da Kürdistan Bölgesi’nden herhangi bir teklif bile görmedik" açıklamasını yaptı.

APIKUR’dan Kürdistan petrolü açıklaması

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Irak hükümeti ile Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını duyurdu.

APIKUR üye şirketlerin Kürdistan-Ceyhan petrol boru hattının yeniden açılmasını memnuniyetle karşılayacağı belirtilen açıklamada, "Maalesef bugüne kadar Irak hükümetinden veya Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden gerekli anlaşmalara ilişkin herhangi bir teklif bile görmedik" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, “Son zamanlarda üst düzey Iraklı yetkililerin ihracata devam edilmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığına dair asılsız açıklaması oldu. Bu tür yanlış bilgilerin arkasındaki motivasyonu anlayamıyoruz. Irak'ın, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattının kapalı kaldığı her ay için 1 milyar dolar kaybettiği bildiriliyor” denildi.

APIKUR temsilcilerinin 7-9 Ocak 2024 tarihlerinde Bağdat'ta Irak ve Kürdistan Bölgesi temsilcileri ile bir araya geldiği ancak ihracatın başlaması yönde somut bir ilerleme sağlanamadığı bilgisine yer verilen açıklamada, “APIKUR üyesi şirketler, sorunların hızlı bir şekilde herkesin yararına çözülmesi için Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileriyle tekrar görüşmeye hazır” mesajı verildi.

APIKUR'un açıklaması, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in, petrol şirketleri ile Bağdat'taki Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında Türkiye üzerinden ham petrol ihracatına yeniden başlamak için görüşmelerin sürdüğünü söylemesinin ardından geldi.

Türkiye, 25 Mart 2023 tarihinde, Paris merkezli tahkim mahkemesinin Ankara'nın “Kürdistan petrolünü Irak'ın rızası olmadan pompalamasına izin vererek 1973'te yaptığı anlaşmayı ihlal ettiğine dair” kararının ardından boru hattından günde 450.000 varil petrol akışını durdurmuştu.

APIKUR Şubat ayında ABD Kongre yetkililerini Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani'yi hayati önem taşıyan boru hattını yeniden açmaya teşvik etmeye çağırdı.

16 Şubat'ta yapılan açıklamada, "Kürdistan bölgesinde ekonomik istikrarın sağlanması ve önemli ABD yatırımlarının korunması için Beyaz Saray ve ABD Kongresi'nin acil eyleme geçmesi gerekiyor" denildi.