Kerkük’ten Erbil’deki rafineriye petrol akışı askıya alındı

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük’ten Kar Rafinerisine gönderilen ham petrolünün akışını durdurdu. Bakanlık kaynakları, Hurmal sahasında üretilen petrolün bundan sonra Ninova vilayetinin ihtiyaçlarının tedariki için kullanılacağını aktardı.

Kerkük’ten Erbil’deki rafineriye petrol akışı askıya alındı

Rûdaw’a konuşan Irak Petrol Bakanlığı’ndan kaynaklar, Pazartesi gününden itibaren Kerkük’te bulunan Hurmal sahasından üretilen ham petrolün Erbil’deki Kar Rafinerisine akışının durdurulduğunu söyledi.

Hurmal’den çıkarılan günlük ortalama 55 ila 60 bin varil petrol, boru hattı üzerinden Kar Rafinerisine pompalanıyordu.

Erbil, daha önce varil başına 8 dolar rafine ücreti alıyordu.

Bakanlık kaynakları, Ninova vilayetinin  ihtiyaçlarının karşılanması için bu adımın hayata geçirildiğini kaydetti.

Kaynaklara göre, Bağdat hükümeti, dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Federal Bütçe Yasası kapsamında bu adımı attı. Bütçe taslağında Kürdistan Bölgesi petrolünün gerek duyulduğunda iç ihtiyaçlar için kullanılmasını öngören madde de bulunuyordu.

Öte yandan Kerkük’teki sahalardan Süleymaniye’de bulunan Qeywan Rafinerisine petrol sevkiyatı devam ediyor. Kerkük’ten günlük 35 ila 38 bin varil petrol tankerlerle Süleymaniye’ye aktarılıyor.  

IŞİD’le savaşın başladığı 2014 yılından bu yana Irak Petrol Bakanlığı, Erbil'deki Kar ve ve Süleymaniye'deki Qeywan rafinerilerine iki ayrı sözleşme kapsamında günde yaklaşık 100 bin varil ham petrol gönderiyordu.