Bakanlar Kurulu: Irak Maliye Bakanlığının Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ayrımcılıktır

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, maaşların her ay zamanında gönderilmesinin federal Maliye Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu belirtirken, mahkeme hükmüyle maaşların başka herhangi bir konuyla karıştırılmaması gerektiğini bildirdi.

Bakanlar Kurulu: Irak Maliye Bakanlığının Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ayrımcılıktır

Bakanlar Kurulu, bugün (21 Ağustos 2024) Başbakan Mesrur Barzani ve Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ilk bölümünde, Irak ve Kürdistan Bölgesi Mali Denetleme Bürosunun ortak denetim komitesinin 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin gelirler, harcamalar, mülk ve biyometrik kayıt sayılarına ilişkin çalışmalarının sonuçları ele alındı.

Bakanlar Kurulu, aylık maaşların zamanında ödenmesinin önündeki teknik engellerin ortadan kaldırılması için tüm bakanlıkların Bölgesel ve Federal Mali Denetleme Bürosunun ortak ekipleriyle gerekli koordinasyonu teşvik etmeleri gerektiğini belirtirken, federal Mali Denetleme Ofisinin eleştiri veya notlarının şu anda Federal Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığı gibi, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin memur maaşlarının ödenmesinin askıya alınmasına neden olmaması gerektiği kaydedildi.

Maaşların her ay zamanında gönderilmesinin federal Maliye Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu ve mahkeme hükmüyle maaşların başka herhangi bir konuyla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Bakanlar Kurulu, “federal Maliye Bakanlığının yaptığı Kürdistan Bölgesi'ne yönelik ayrımcı bir uygulamadır ve temmuz maaşlarının bir an önce gönderilmesi gerekmekte” açıklamasında bulundu.

Toplantının ikinci maddesinde ise Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında kamu maliyesi ve muhasebe sistemleri alanında mali prosedür ve yönergelerin entegrasyonuna ilişkin ortak komitenin çalışmaları hakkında bir rapor sundu.

Bakanlar Kurulu, bakanlıklara ve ilgili taraflara, Bakanlar Kurulu Ofisi ve Sekreteryası ile koordineli çalışarak bu konuda bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmek üzere bir karar taslağı hazırlamaları ve gerekli kararları almaları talimatını verdi.

Üçüncü madde ise 14 Eylül'de yapılan son ortak toplantı ve bu yıl 20 Ekim'de yapılacak Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin hazırlıklarını yapmak amacıyla komisyona lojistik kolaylık sağlama konusunda bakanlıkların görev ve rollerine ilişkin toplantı tavsiyeleri ışığında Irak Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki koordinasyonun tartışılmasına ayrıldı.

Bakanlar Kurulu, seçim sürecinin başarısına verdiği desteği yinelerken, adil seçimlerin barışçıl bir ortamda yapılmasının altını çizdi.

Toplantında son olarak Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanı Kemal Muslim, bölgedeki çiftçilerden buğday alımı ile teslim süreci, mali hakları ve çiftçilerin buğday ürünlerinin pazarlanması hakkında detaylı bir rapor sundu.

Bakanlar Kurulu, Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Yatırım Kuruluna, çiftçilerin federal hükümet tarafından alınamayan buğdayının pazarlanması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdi. /K24