Barzani: Bağımsız Kürdistan, ABD’nin stratejik bir müttefiki olacaktır.

Barzani: Bağımsız Kürdistan, ABD’nin stratejik bir müttefiki olacaktır.

KRD News-Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Başbakanı Mesrur Barzani bağımsız Kürdistan'ın ABD'nin stratejik bir müttefik olacağını söyledi.

ABD’nin başkenti Washington'da düzenlenen konferansta dinleyicilere seslenen Mesrur Barzani, Kürt halkının acısının Kürdistan’ın egemen bir devlet olmadığı için dünya kamuoyunda göz ardı edildiğini söyledi.

Birleşik Irak politikasının başarısızlığının artık kanıtlandığını belirten Mesrur Barzani, 1991 yılından bu yana Kürdistan bölgesindeki istikrar ve güvenin Kürtlerin bağımsızlığı için yeterli bir referans olduğuna dikkat çekti.

2003  yılından bu yana ABD askerlerinin Irak’ta binlerce kayıp vermesine karşın aynı ABD askerlerinin Kürdistan’da en ufak bir kaza dahi geçirmediklerini belirten Mesrur Barzani, Kuzey Irak'taki Kürtlerin kaderlerini belirleme zamanı geldiğini söyledi.

Dünya kamuoyu, Kürtlerin uğradığı katliamlara sessiz kaldı

Egemen devletlerin uluslararası hukuka göre korunulması nedeniyle savaş ve ciddi soykırım tehditlerinden uzak kalmasını örnek gösteren Mesrur Barzani, " Kürtlerin yaşadığı tüm acımasızlıklar, tüm bu kimyasal bombardımanlar ve rezil Anfal operasyonlarında hiçbir Birleşmiş Milletler kararını göremedik. Güçlü bir uluslararası topluluk görmedik.  Maruz kaldığımız katliamlar egemen bir devletin iç meselesi olarak yorumlandı. "dedi.

Doğru Zaman, Ne Zaman?

Kürt halkının bir sonraki savaş veya katliamın ne zaman yaşanacağı belirsizliğini aşmak istediğini de belirten Mesrur Barzani, Kürdistan Yönetiminin 25 Eylül’de yapılmasını kararlaştırdığı Referandum hakkında öne sürülen “zamanlama” muhalefetini de eleştirdi.

"Doğru zaman ne zaman?" diye soran Barzani, "Doğru yapmadığımız sürece doğru zaman yoktur. Ve biz Kürdistan halkının diğer herhangi bir ulustan daha azına sahip olmamasına karar vermesinin zamanı geldiğini düşünüyoruz. Anfal operasyonlarına ve kimyasal bombardımanına maruz kaldık, neden kimsenin masum insanları öldürmek için doğru zaman olmadığını söyledi mi? Neden kimse Kürtlerin diğer herhangi bir ulusa eşit muamele görmesi için uygun zamanı olmadığını söyledi? "

Kürtlerin Bağımsızlık isteğinin; yolsuzluğa bulaşan Irak merkezi hükümetinin beceriksizliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Mesrur Barzani, "Ayrılmak isteyen biz değiliz. Bağdat bizleri halkımız için daha parlak bir gelecek arayışına itti. Kürdistan herkes için bir ülke olacak. 1.8 milyon yerinden edilmiş Iraklı, Kürdistan Bölgesi'nde barınak yapmayı seçti ve kendilerini Kürdistan’da daha güvenli hissediyorlar."dedi.