Başkan Neçirvan Barzani ABD ve Fransa büyükelçileriyle görüştü

Başkan Neçirvan Barzani Bağdat’taki resmi temasları çerçevesinde ABD ve Fransa’nın büyükelçileri ile bir araya geldi.

Başkan Neçirvan Barzani ABD ve Fransa büyükelçileriyle görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, bugün öğleden sonra Bağdat'ta ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; toplantıda Irak'taki son gelişmeler, son gelişmeler ışığında Erbil-Bağdat ilişkileri ve Kürdistan Bölgesi  ile federal hükümet arasında maaşlar konusunda varılan anlaşma ele alındı. Kürdistan Bölgesi'ndeki iç siyasi durum ve seçimler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Her iki taraf da ülkede barış ve siyasi istikrarın korunması için Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesinin önemini vurguladı. Toplantıda, Irak'taki siyasi partiler arasında işbirliği ve koordinasyonun gerekliliği ve tüm sorunların çözümüne yönelik çabalar ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.

Toplantıda ayrıca Irak Başbakanı'nın beklenen Washington ziyareti de dahil olmak üzere ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri ele alındı.

Ardından Başkan Neçirvan Barzani Fransa’nın Bağdat Büyükelçisi ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Başkan Neçirvan Barzani,  Fransa'nın Irak Büyükelçisi Patrick Durel ile görüştü.

Toplantıda bölgedeki son gelişmeler ve Kürdistan Bölgesel Parlamentosu seçimleri ele alındı.

Açıklamaya göre, toplantıda Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki durum, Erbil-Bağdat ilişkileri ve Kürdistan Bölgesel Parlamento seçimleri ele alındı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, her iki tarafın da Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki diyalog ve ilişkilerin olumlu olduğunu, mevcut sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Toplantıda ayrıca Fransa'nın Kürdistan Bölgesi ve Irak'la ilişkileri, Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın Bağdat ziyareti ve Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler de ele alındı.

Neçirvan Barzani’nin Bağdat temasları devam ediyor

Dün Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelen Barzani, akşam saatlerinde ise hükümeti oluşturan tarafların kurduğu Devlet Yönetimi İttifakı ve ardından Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin toplantılarına katıldı.

Irak’ta “Devlet Yönetimi İttifakı” Sudani’nin liderliğindeki Irak hükümetinin iki kurucusu konumunda.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de bu ittifak içinde yer alıyor.