KDP Kürdistan Parlamento seçimlerini UNAMI ile görüştü

UNAMI ile görüşen KDP’den Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin “Daha önceden sonuçları dizayn edilmiş uzak seçimlere hazırız” açıklaması geldi. KDP, UNAMI’den seçim sürecine dahil olmasını istedi.

KDP Kürdistan Parlamento seçimlerini UNAMI ile görüştü

Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) bir heyet Birleşmiş Milletler Irak Temsilcisi (UNAMI)  Jeanine Plasschaert’in Siyasi ve Seçim İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Koldia Cordon ve UNAMI'nin Seçim İşlerinden Sorumlu Uzman Üyeleri ile bir araya geldi.

KDP heyetinden politburo üyeleri Hemin Hewrami, Emina Zikri ve Cafer Eminki’nin yanı sıra partinin seçim dairesinden çeşitli yetkililer yer aldı.

Görüşme ardından KDP Siyasi Büro Üyesi Hemin Hewrami Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada toplantının Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’in Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı öneri üzerine gerçekleştirildiğini söyledi.

KDP Politbüro Üyesi Hemin Hewrami,  UNAMI heyetinin güvenilir bir seçim ve herkesin katılımının önemli olduğunu belirtirken, KDP’nin yorum ve görüşlerinin ayrıntılarını öğrenmek istediklerini söylediklerini aktardı.

Hewrami açıklamasının devamında, 2 yıldır seçimlerin gerçekleştirilmesinden yana olduklarına UNAMI'nin şahit olduğunu ve 4 sefer seçim kararnamesinin çıkarıldığının altını çizdiklerini belirterek şunları dile getirdi:

“Bazı partilerin seçim kanunu değişiklik tasarısının görüşülmesi için meclis oturumlarının yapılmasını nasıl engellediklerini ve komisyonun yeniden faaliyete geçmesine başından beri nasıl karşı çıktıklarını anlattık.”

Önceden sonuçlarının dizayn edilmediği bir seçime KDP’nin hazır olduğunu UNAMI yetkililerine aktardıklarını belirten Hewrami, “UNAMI’nin, KDP  koltuk dağılımı konusundaki önerileri  ve seçmenin iradesi konusunda iç ve dış bazı tarafların ön hazırlıklarından uzak, teknik sorunları çözmek ve tüm sürecin bütünlüğünü sağlamak için sahada olması gerektiği konusuna açıklık getirdik” ifadesini kullandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenecek Kürdistan Parlamento seçimlerinin tarihi 10 Haziran 2024 olarak belirlendi. Ancak KDP seçimlere katılmayı reddettiği için seçimlerin zamanında yapışlıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmış değil.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana  Ghelayi, geçtiğimiz günlerde Rûdaw'a yaptığı açıklamada, iki koalisyon ve 10 partinin Kürdistan Parlamento seçimleri için aday listelerini sunduğunu söyledi. Ayrıca 54 bağımsız aday da seçim için başvurdu.