Kurdistan Cezaevlerinde IŞİD tehlikesi: Örgütleniyorlar....
Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki hapishanelerde tutulan IŞİD'lilerin sayısının artması, diğer tutukluları etkilemeleri tehlikesini ortaya çıkardı.
Irak ve Kürdistan Bölgesi emniyet birimleri, IŞİD'le bağlantılı suçlardan onlarca kişiyi tutukladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) raporuna göre, geride kalan 2 yıl içerisinde bu suçlardan tutuklananların sayısı 9 bine ulaştı. Suçluların büyük bir kısmının, daha güvenli olduğu gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi'ne gönderildiği öğrenildi.
Bu rakam suçluların yakalanması açısından sevindirici olsa da bu kadar IŞİD'linin hapishanelerde olmasının, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin sırtında büyük bir maddi yük oluşturduğu belirtiliyor.
Foreign Affairs dergisinin haberinde, Musul operasyonunun devam etmesi nedeniyle bu sayının daha da yükselebileceğine dikkat çekildi.
IŞİD'li başına 250 dolar
Eski asayiş müdürü Dıler Agid, cezaevlerinde tutulan her IŞİD'linin günlük ortalama masrafının 250 doları bulduğunu ifade etti. Kişi başına günlük yemek masrafının 42 dolar olduğunu söyleyen Agid, ayrıca güvenlik, gözetleme ve tedavi harcamalarının maliyetli olduğunu vurguladı. Tutuklanan IŞİD'lilerin birçoğunun yaralı olduğu ve tedavileri için ciddi harcamalar yapıldığı kaydedildi.
Daha önce yakaladıkları IŞİD'li bir canlı bombayla ilgili ise Agid, "Kendini patlatırken bir sorun yaşamıştı ve vücudunda ağır yaralar açılmıştı. Tam bir ay tedavinin ardından mahkemeye çıkabildi” dedi.
Süleymaniye'deki Selama Cezaevi görevlisi Şivan Burhan, görevli olduğu hapishanenin kapasitesinin bin kişilik olduğunu ancak IŞİD'li tutukluların sayısının yüksek olması nedeniyle bin 200 tutuklunun burada tutulduğunu belirtti. Burhan, "Uluslararası yardım örgütlerinden destek istedik çünkü masrafları ve ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyoruz. Ne yazık ki sadece Kızılhaç bir kez bu çağrımıza yanıt verdi. Diş fırçası ve eşofman gönderdiler” şeklinde konuştu.
Irak Hükümeti ekonomik kriz nedeniyle bazı cezaevlerini kapatma kararı aldı. Kürdistan Bölgesin'de ise Çemçemal Cezaevi'nin için kapatılma kararı alındı ve buradaki tutuklu ve hükümlülerin Nasıriye Cezaevi'ne nakledileceği belirtiliyor.
Kürdistan Bölgesi'ni zorlayan başka bir konu ise yabancı IŞİD'liler. Bazı ülkeler, IŞİD'li vatandaşlarını teslim alıyorlar ancak Rusya ve Tacikistan gibi bazı ülkeler ise geri kabule yanaşmıyor. Bu durumda da tutukluların yargılanması için tercümana ihtiyaç duyuluyor.
Diğer mahkumları etkiliyorlar
IŞİD'lilerin hapishanelerde sayılarının artması, diğer mahkumlarla iletişim kurmalarıın önünü açtı. Örgütün cezaevlerinde etkin olmasının, başka sıkıntılara kapı aralamasından endişe ediliyor. Selama Cezaevi'nde 6 ay tutuklu kalan bir kişi, dergiye verdiği demeçte, "IŞİD'lilere hayran kaldım. Dinimi onlardan öğrenmek istedim” diyor.
Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki yetkililer de tam da bu IŞİD'linin dile getirdiği durumdan endişe duyuyor. Hapishanelerin IŞİD'lilerin eğitim merkezine dönüşmesi uzak ihtimal değil.