DSM’den Beşar Esad’a yanıt

DSM’den Beşar Esad’a yanıt

 Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sözlerine ilişkin, “Kürt tarihini inkar etmek Türkiye’nin işgalini güçlendirmek için teşviktir” dedi.

Rûdaw’a konuşan İlham Ahmed, “Suriye başkanı Rusya ile Türkiye liderlerinin toplantı yaptığı sırada açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda açıklamaları Rusya aracılığıyla Suriye hükümeti ile DSM ve Özerk Yönetim arasında başlayacak görüşmeler için hazırlık yapılan bir döneme denk geldi” ifadelerini kullandı.

Esad’ın açıklamalarının Türkiye’nin işgalciliğini teşvik ettiğini belirten İlham Ahmed, “Kürt tarihini inkar eden açıklamaları ile Türkiye’yi memnun etmeyi amaçlıyorsa ona bu açıklamaların Suriye’nin toprak bütünlüğüne hizmet etmediğini açıkça söylemek istiyorum. Ayrıca Suriye içindeki diyaloğa da hizmet etmiyor. Tam aksine Türkiye’nin işgalciliğini teşvik ediyor” diye konuştu.

İlham Ahmed, şöyle devam etti:

“Kürtler Huriler ve Mitanilerin torunlarıdır. Kürtler Suriye Devletinin siyasi sınırları belirlenmeden çok önce Efrin, Kobani ve Haseke’nin en eski yerleşik halkıdır.

Bu şekildeki açıklamalar hiçbir zaman insanların unutamadığı tarihin sayfalarını açmaya mecbur bırakıyor. Bir Başkan bu şekildeki açıklamaları ile tarihi gerçeklerden kaçamaz. Arap kimliği ne zaman Suriyeli kimliğinin yerini aldı ve Arap kimliği Suriye toplumunun altyapısını yıkmaktan, faciadan, yıkım ve parçalamaktan öte Suriye’nin çok renkliliğine hangi hizmeti yaptı.”

İlham Ahmed, Suriye’nin birliği ve bütünlüğüne ilişkin olarak da, “Bu hassas süreçte Suriye’nin birliğinin sağlanması ve toplumunun korunması için Suriyeliler olarak çok renklilik aracılığıyla ortak yaşam ve ortak söyleme vurgu yapmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e yaptığı açıklamada, ülkesindeki Kürt sorunun ‘Yalan ve hayal’ ürünü olduğunu öne sürerek, “Türkiye’nin baskı politikaları nedeniyle kuzeye yerleştiler biz de onları Suriye’de misafir ettik” demişti.