Erbil Sağlık Genel Müdürü : Son altı ayda 400'den fazla kişiye hepatit virüsü bulaştı

Erbil Sağlık Genel Müdürü Dilovan Muhammed, hepatit vakalarının arttığına dikkat çekerek, bu yılın ilk 6 ayında 400'den fazla kişide hepatit tespit edildiğini söyledi.

Erbil Sağlık Genel Müdürü : Son altı ayda 400'den fazla kişiye hepatit virüsü bulaştı

Dilovan Muhammed, K24’e yaptığı açıklamada, Hepatit C ve B virüslerinin tedavi edilmediği takdirde ölümcül hale gelebilen ciddi hastalıklar olduğunu, bu nedenle ameliyat geçiren kişilere virüs bulaşmadığından emin olmak için yılda 300 binden fazla test yapıldığını belirtti.

Bu yılın ilk 6 ayında 400'den fazla kişiye hepatit virüsü teşhisi konulduğunu aktaran Dilovan Muhammed, virüsün yenidoğanların aşılanmasıyla da önlene bilineceğini ve Kürdistan Bölgesi'nde doğan çocuklara aşıların yapıldığını vurguladı.

Erbil Sağlık Genel Müdürü, “Doktorlar ve sağlık çalışanları, özellikle de hastalığı olan hastaları ameliyat edenlerin virüse karşı daha savunmasız olması nedeniyle aşı olmaları gerekiyor. Ayrıca, Kürdistan Bölgesi dışından gelenlerin test yaptırması zorunlu.” dedi.  

Kürdistan Bölgesi’nde Hepatit A, B ve C tiplerinin görüldüğünü ve Hepatit A’nın sıklıkla kendiliğinden iyileştiği için tedavi gerektirmediğini söyleyen Muhammed, “Özellikle virüsü taşıyanların Kürdistan Bölgesi'ne girişine izin verilmeyerek hastalık çok iyi kontrol altına alındı. Ülke içinde virüs taşıyanlar tedavi ve takip ediliyor.” ifadelerini kullandı.