Hamas'ın ardından Husiler de Bağdat'ta ofis açıyor

Hamas’ın ardından Yemen’deki Şii Husiler Bağdat’ta ofis açıyor. Husi Ensar El İslam Hareketi Irak Temsilcisi, Haşdi Şabi karargahında düzenlenen Irak’ın İngilizlere karşı başkaldırısının 104’üncü yıldönümü kutlamalarına katıldı. Burada konuşan Husilerin temsilcisi ABD ve müttefiklerine karşı birleşme çağrısı yaptı.

Hamas'ın ardından Husiler de Bağdat'ta ofis açıyor

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre, geçen ay Irak medyasında yer alan Hamas'ın Bağdat'ta bir genel merkez açtığı yönündeki haberlerin ardından, Yemen'deki Husi Ensar El İslam Hareketi (Ensarullah) de Bağdat'ın Cadriye bölgesinde ofis açtı. 

Husilerin Irak’taki Temsilcisi Ebu İdris Şerefi, Haşdi Şebi’nin Bağdat’taki karargâhını ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin sosyal medyada yayılan videoda Şerefi, İslami Direniş Grubuna teşekkür etti ve Haşdi Şebi’yi davalarına olan bağlılıkları dolayısıyla övgü dolu bir konuşma yaptı. 

Yemenli yetkili konuşmasında “Ayrılmadık ve hepimiz biriz. Ne kadar bizi ayırmaya çalışılırsa çalışılsın, biz hâlâ biriz ve birlikte çalışacağız ve hiçbir şey bizi sarsamayacak" ifadelerini kullandı. 

Husiler ABD'nin 'terör örgütü' listesinde

 17 Ocak’ta ABD yönetimi, Yemen'de Husiler olarak bilinen Ensarullah grubunu, Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle yeniden "yabancı terör örgütleri" listesine aldığını açıkladı.

Husi Ensar El İslam Hareketinin Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkeleriyle de arası bozuk.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 16 Şubat 2021'den itibaren geçerli olmak üzere Yemen'de Husiler olarak bilinen Ensarallah örgütünü yabancı terör örgütleri listesinden çıkardıklarını duyurmuştu. Söz konusu kararın, Yemen'de insani durumun son derece kötüleşmesi nedeniyle alındığı belirtilmişti.

Husiler, daha önce Donald Trump yönetiminin son günlerinde yabancı terör örgütleri listesine eklenmişti.

Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler (Ensarullah Hareketi), İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim'de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde ticari gemilere saldırarak bu bölgelerdeki deniz nakliye trafiğini %90 oranında azalttı.

Husilerin Irak Temsilcisinden ABD'ye karşı birleşme çağrısı

Husilerin Irak Temsilcisi dün Musanna vilayetini ziyaret etti. Videolara göre Yemenli temsilci, vilayette Zewalm aşiretinin İngilizlere karşı düzenlediği “20. Devrim”in 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe konuk oldu.

Bazı aşiretler Husi heyetini yürüyüşler ve sloganlarla karşılıyor.

Yemenli Ensarullah Hareketi lideri Seyyid Abdulmelik Bedreddin El-Husi'yi temsilen Irak’ta bulunan Şerefi düzenlenen törende yaptığı konuşmada,  "Biz, devrimden yana olan herkesle birlikteyiz. Sizlerle birlikte ABD'nin önderlik ettiği zalimlere karşı söylemimizi ve saflarımızı birleştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.