Havice Kürt toprağıdır, operasyonu Peşmerge yapacak

Havice Kürt toprağıdır, operasyonu Peşmerge yapacak

Kerkük Batı Cephesi Peşmerge Komutanı ve KDP Politbüro üyesi Kemal Kerkuki, "Kürdistan’ın bir parçası olan Havice hassas bir bölge. Musul için yapılan senaryonun Havice’de tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

IŞİD işgali altındaki Kerkük'e bağlı Havice ilçesine yönelik olası operasyonu değerlendiren Peşmerge Komuyanı Kemal Kerkuki, Havice’nin Kürdistan Bölgesi’nin toprağı sayıldığını ve Peşmerge Gücü’nün bu bölgeyi kontrol etme hakkı olduğunu söyledi.

Havice gibi Kürdistan Bölgesi İdaresi dışındaki Kürdistani bölgeler için Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlığında Koalisyon ve Merkezi Hükümet ile bir anlaşma yapılması gerektiğini ifade eden Kerkuki sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bölgelerin nasıl kontrol edileceği ve kurtarıldıktan sonra nasıl yönetileceği üzerine konuşulmalı.  Halkımızın evlatlarını Havice için şehit edip sonra orayı başkalarına teslim edemeyiz. Bu aynı zamanda Kerkük’te başka terör eylemlerinin de önünü açar. O bölgede hâlâ çok fazla IŞİD’li var çünkü."

Daha önce Peşmerge cephelerinin IŞİD’e 70-80 metre uzaklıkta olduğunu ve o dönemin çok zorlu geçtiğini belirten Kerkuki, "Peşmerge büyük çatışmalara girerek IŞİD teröristlerini bozguna uğratıp uzaklaştırmayı başardı. Şu anda Havice’ye yakın noktalarda Peşmerge cepheleri var. Peşmerge birçok stratejik noktayı elinde tutuyor. IŞİD, daha önce tüneller kazmıştı, Peşmerge tünelleri de buldu. Bombalı araç hazırlıyorlardı, o araçların da çoğu Pêşmerge’nin eline geçti. Yerde sürünüp cephelerimize yaklaşmaya çalıştılar ama sağ dönemediler. Batı Kerkük Cephesi olarak Musul operasyonu öncesinde yani yaklaşık 1.5 yıl önce bütün Kürt köyleri ve Arap yerleşimcilerin olduğu 25 köyün bulunduğu bölgeyi kurtardık. Bu bizim için büyük bir onurdur” diye konuştu.

"KÜRDİSTAN TOPRAKLARINI TEMİZLEYENE KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

IŞİD’in birçok bölgeye mayın döşemeye çalıştığını kaydeden Komutan Kemal Kerkuki, "Bu mayınları temizlerken kayıplar verdi. Ama Kürdistan topraklarını temizleyene kadar çalışmaya devam edeceğiz. IŞİD gibi askeri bir gücü orada bırakmayacağız" diye konuşurken sözlerine şöyle devam etti:

"Iraklı bir gücün de sınırlarımıza gelmesine izin vermeyeceğiz. Onlar kendi taraflarında mücadele etsin biz de kendi tarafımızda. Batı Kerkük Cephesi ve Güney Kerkük’te bazı cepheler Peşmerge’nin elinde.  Kerkük’te IŞİD’li sayısını çok azalttık. Teröristlerin şehre giriş yaptıkları birçok yolu kapattık. Daha önce Irak Ordusu ve polisi bu yolları kapatmadığı için bu yollardan çok giriş yapıyorlardı."

"PEŞMERGE'NİN KURTARDIĞI ALANLAR KİMSEYE TESLİM EDİLMEYECEK"

"Peşmerge’nin şimdiye kadar kurtardığı bölgeler Kürdistanî bölgelerdir." diyen Komutan Kerküki, "Bu yüzden hiçbir Iraklı gücün sınırlarımıza gelmeye hakkı yok. Peşmerge’nin bu bölgeleri etnik ve dini kökenine bakmadan bütün unsurlarıyla koruma gücü var. Batı Kerkük Cephesi’nde de hiçbir şekilde başka güçlerin olmasına izin vermeyiz" dedi.

"HAVİCE'NİN MUSUL GİBİ OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Musul Operasyonu'nda Şii Haşdi Şabi milislerinin yaptığı ihlallere değinen Komutan Kemal Kerküki, "Kendimizi Havice’nin kontrol edilmesi için çok iyi hazırlamalıyız. Bu anlaşmayı ihlal etmek isterlerse bunun yolu verilmemeli, artık ne oluyorsa da olsun. Çünkü Haşdi Şabi ve Irak ellerinden gelse Kerkük’ü de elimizden alırlar. Musul için yapılan senaryonun Havice’de tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuşken konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

"Gördüğüm kadarıyla Havice için Haşdi Şabi, Bedr, Irak Ordusu gibi birçok grubu toplamak istiyorlar. Kerkük’e girmek için bir yol olacak böylece onlar için. Umarım ben yanılıyorumdur, çünkü bu sadece bir öngörü. Daha önce Hadi Amari ve sonrasında Irak Başbakanı Heyder Ebadi Kerkük’e geldiler onlarla toplandık ne yapılabilir diye konuştuk. Havice’nin kontrol edilmesi için ‘Pêşmerge’nin kurtardığı yollardan gidelim’ dediler. Bunu kabul etmedik. Biz, ‘Siz kendi tarafınızdan Havice’ye doğru gidin biz de kendi tarafımızdan gidelim’ dedik. Gittiler ve sonra dönmediler. Koalisyonun da Musul’u Havice’den önce kontrol etme planı vardı."