Husiler 13 kişiye idam cezası verdi

Yemen'de Husilerin kontrolündeki bir mahkeme 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı.

Husiler 13 kişiye idam cezası verdi

Yemen'de Husilerin kontrolündeki bir mahkeme 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Yargılamanın başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde yapıldığı öğrenildi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan yargı kaynağı, üç kişinin daha benzer bir suçlamayla hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti. Yemenli yargı mensubu 35 kişinin de eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu olduğu bilgisini paylaştı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre idam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini koruyor. Cezalar için temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.

11 kişiyi idam ettiler

Yemen'in kalabalık nüfuslu bölgelerini kontrol altında tutan ve Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyona karşı uzun süredir savaşan Husiler, idam cezalarını her zaman infaz etmiyor. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin Aralık 2023'te paylaştığı verilere göre Husiler 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirmelerinden bu yana aralarında siyasetçiler, muhalif aktivistler, gazeteciler ve askeri personelin de olduğu 350 kişi hakkında idam cezası verdi bu cezalardan 11'i infaz edildi.

Sivil toplum kuruluşları İsrail ile Hamas arasında savaşın patlak vermesi ve buna yanıt olarak Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenlemeye başlamasından beri Yemen'de insan hakları ihlallerinin arttığını ileri sürüyor.

“İnsan haklarını önemsiyor olsalardı Yemenlileri taşlayarak öldürmezlerdi"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch) Yemen araştırmacılarından Niku Jafarnia, "Dünya Kızıldeniz'deki saldırılarını izlemekle meşgul olurken Husiler de ihlallerini artırıyor" dedi. Jafarnia "Filistin'de savunduklarını iddia ettikleri insan haklarını önemsiyor olsalardı Yemenlileri kırbaçlayarak ve taşlayarak öldürmezlerdi" ifadelerini kullandı.

Aralık ayında Yemenli insan hakları aktivisti Fatima Salih El Ervali, Birleşik Arap Emirlikleri adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri hükümet güçlerini desteklemek amacıyla 2015 yılında Yemen'e müdahalede bulunan askeri koalisyonu oluşturan ülkeler arasında.

Yemen'in dağlık kuzey bölgesinde yaşayan Husiler, Şii Zeydilik mezhebine bağlı ve İran tarafından destekleniyor. Din devleti kurma hedefi güden hareket ,1990'larda yaşadıkları bölgelerin ihmal edildiği gerekçesiyle ayaklandı. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona karşı 2015 yılından beri sürdürdükleri savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybederken milyonlarca kişi açlıkla yüz yüze geldi.