Kirby özür diledi: Iraklı yetkililer saldırılardan haberdar değildi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ülkesinin Irak’ta Şii milis güçlerine yönelik düzenlediği saldırılardan önce Bağdat yönetimini haberdar ettiklerine dair yapılan açıklamadan dolayı özür diledi.

Kirby özür diledi: Iraklı yetkililer saldırılardan haberdar değildi

Basın toplantısında konuşan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Kirby, Rûdaw Washington Ofis Sorumlusu Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Ürdün'de ABD’li üç askerin hayatını kaybetmesinin ardından Washington yönetimi Irak ve Suriye'deki yedi noktada 85 hedefi savaş uçakları ve füzelerle vurdu.

Kirby, ülkesinin Irak’ta Şii milis güçlerine yönelik düzenlediği saldırılardan önce Bağdat yönetimini haberdar ettiklerine dair açıklama yapmıştı.

Kerby, açıklamadan dolayı pişmanlık duyduğunu ifade ederek, "Sorumluluğu ciddiye alıyorum ve yaptığım hatadan derin pişmanlık duyuyorum" dedi.

Pazartesi günü Rudaw'a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, "Irak, diğer tüm ülkeler gibi, askerlerimizin öldürülmesinin ardından saldırılara karşılık vereceğimizi anladı. Cuma günkü saldırılara ilişkin kendileriyle her hangi bir ön bilgi paylaşılmamıştır. Saldırıdan hemen sonra Iraklılara haber verdik” ifadelerini kullandı.

Kerby, saldırılarının ve verilen yanıtların gizli olmadığını ifade ederek, "Güçlerimize yapılan saldırıya karşılık vereceğimiz konusu, Iraklı yetkilileri ve kamuoyu için gizli bir bilgi değildi" dedi.