Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü: Hak ihlalleri cezalandırılacak

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayi, "Tüm sandıklarda partilerin temsilcileri var ve her türlü ihlale ilişkin şikayette bulunabilirler. İhlale neden olan herkes cezalandırılacaktır" dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü: Hak ihlalleri cezalandırılacak

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayi, Kürdistan Bölgesi’nde 165 merkezde 749 sandık ve Irak illerinde 8 merkezde 216 bin güvenlik personelinin katılımıyla özel oylama yapılacağını söyledi.

Cumana Gelayi “Tüm merkez ve üslerde partilerin temsilcileri bulunuyor ve ihlallerle ilgili şikâyette bulunabiliyorlar, gözlemciler de bu konularda raporlarını sunacaklar” ifadelerini kullandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayi  "Şu ana kadar süreç iyi gidiyor, komiserler kurulu her türlü ihlale karşı yasal işlem başlatacak ve bu konuda hiç kimse göz ardı edilmeyecektir" şeklinde değerlendirdi.

Bazı merkezlerde ihlaller olduğu iddialarına ilişkin ise Cumana Gelayi  "Seçimler sırasında sosyal medyada sürekli olarak eski fotoğraf ve videolar yayınlanarak süreçte şüphe ve sorun yaratılıyor. İhlallerin yapıldığı yerleri oy verme merkezlerine kurulan kameralar aracılığıyla inceleyeceğiz" dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü “Seçmenleri ve sandık çalışanlarını, bu ihlallere katılan veya meydana gelmesine sebep olan herkes hakkında, haklarında sıkı yasal işlem başlatılacağı ve ilgili mahkemelere sevk edileceği konusunda şiddetle uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Halepçe’deki seçim merkezlerinde hile yapıldığı yönündeki iddialar hakkında Vali Yardımcısı, parti temsilcileri ve gözlem örgütlerden açıklama geldi. Vali yardımcısı Kawa Ali, açıkça ve planlı bir şekilde ihlaller yapıldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim’de yapılacak olan parlamento seçimlerinden önce bugün güvenlik güçleri ve Peşmergelerin katıldığı özel oylama yapılıyor.

Halepçe'de hak ihlali iddiası

Kürdistan genelinde oy verme işlemlerinin devam ettiği sırada Halepçe’deki bazı merkezlerde hile yapıldığı ve gerginlik yaşandığı öğrenildi.

Gözlemci Şems Ağı koordinatörü Hogir Çeto da, Halepçe’de ihlaller yaşandığına dair bilgileri doğruladı.

Çeto, "Şu ana kadar süreci aksatacak bir durum yaşanmadı. Seçmen sayısının az olması sürecin hızlı yürümesini sağlıyor” dedi.

Şu ana kadar komisyonun prosedürleri dışında cep telefonlarının seçim merkezlerine alınması ile ilgili 61 şikayet aldıklarını kaydeden Çeto, bunu fotoğraf be delillerle birlikte komisyona gönderdiklerini söyledi.

Kürdistan  Parlamento seçimleri için özel oylama bugün saat 07.00'de başladı ve saat 18.00'a kadar devam etmesi planlanıyor.