Savaş uçakları Kerkük sınırını bombalamıştı: Nedeni belli oldu

Kerkük’ün Şwan nahiyesi sınırında, savaş uçaklarının bazı bölgeleri bombalamasının ardından Irak Ordusu ve CENTCOM’dan açıklama geldi.

Savaş uçakları Kerkük sınırını bombalamıştı: Nedeni belli oldu

 Irak ordusunun Kerkük kentinin kuzeyindeki Şwan ilçesinde düzenlediği operasyonda, IŞİD mensubu dört kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarıyla Şwan yakınlarında IŞİD’a yönelik bir operasyon düzenlendiği belirtildi.

Bölgeden alınan istihbaratı değerlendiren Irak ordusu, IŞİD unsurlarının bulunduğu yerin belirlenmesinin ardından operasyona geçildi. Bu operasyonda IŞİD’e mensup dört kişi etkisiz hale getirildi.

Irak ordusu, bölgede geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Diğer taraftan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), uluslararası koalisyonun istihbarat paylaşımında bulunarak yapılan operasyonda Irak güçlerine destek sağladığını açıkladı.

CENTCOM açıklaması

CENTCOM, "Irak güvenlik güçleri, 14 Ekim’de Irak’ın kuzeydoğusunda düzenlenen hassas hava saldırısında, aralarında üst düzey bir komutanın da bulunduğu IŞİD terör örgütünün dört üyesini etkisiz hale getirdi" dedi.     

Açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki operasyonda IŞİD’in üst düzey mensubu Ebu İsa olarak bilinen Şehade Alavi Salih Ulyavi Bacari’nin de öldürüldüğü vurgulandı.

 Dün Kerkük şehir merkezinin kuzey doğusunda bulunan Şwan nahiyesi sınırında savaş uçakların bazı bölgeleri bombalamıştı.  

IŞİD, 2014 yılında Irak’ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamıyla Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirmişti. Bu bölgeler, yıllar içinde IŞİD’ten geri alınmıştı. Eski Başbakan Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017'de IŞİD’a karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.