Irak Petrol Bakanlığı Kürdistan petrolünün ihracatı için acil toplantı çağrısı yaptı

Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracatının anlaşmaya uygun olarak Ceyhan Limanı üzerinden bütçe kanununda belirlenen miktarda yapılacağını bildirdi.

Irak Petrol Bakanlığı Kürdistan petrolünün ihracatı için acil toplantı çağrısı yaptı

Bakanlıktan bugün (28 Mayıs 2024) yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığına ve bölgedeki şirketlere bakanlık yetkilileriyle en kısa sürede Bağdat'ta toplantı çağrısı yapıldı.

Toplantının gündeminin Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracatı konusu olacağı belirtilen açıklamada, ihracatın anlaşmaya uygun olarak Ceyhan Limanı üzerinden bütçe kanununda belirlenen miktarda yapılacağı kaydedildi.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan limanından yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.

Petrol ihracatının askıya alınması, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçesine ve altyapısına zarar verdiği gibi, dünya enerji pazarında da yaklaşık 500 bin varil petrolün azalmasına neden oldu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki uluslararası petrol şirketleri, Irak Hükümetini boru hattının hazır olmasına rağmen petrol ihracatını sürdürmeyi istememekle suçluyor.