Irak ve Türkiye ticaret hacmini 24 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor

Türkiye Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 yılın ardından Bağdat’ta gerçekleştirdiği ikinci ziyaretinde Iraklı yetkililerce sıcak bir şekilde karşılandı.

Irak ve Türkiye ticaret hacmini 24 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor

Irak ve Türkiye, ortak çıkarlar konusunda Iraklı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat'ı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir  konuşmada, ikili ticaret hacmini 24 milyar dolara çıkarmayı amaçladııklarını söyledi

Irak Parlamentosunun Dış Ilişkiler Komisyonu Başkanı Dilan Xafur, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemini vurguladı ve ülkesinin Irak ile yıllık ticaret hacmini 24 milyar dolara çıkarma arzusunu ifade etti" dedi.

Erdoğan, en az sekiz bakanın katılımıyla Pazartesi günü Bağdat'a geldi.

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü.  Daha sonra Erbil'e gelen Erdoğan ve beraberindeki heyet, Başkan Mesud  Barzani, Kürdistan Bögesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Başbakan Barzani ile bir araya geldi.

2023 verilerine göre; Irak'ın Türkiye ile ticaret hacmi yaklaşık 20 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı.

Erdoğan'ın Irak Başbakanı Sudani ile görüşmesinin ardından, iki lider, Bağdat ve Ankara'nın ekonomi, ticaret, su ve güvenlik gibi çeşitli alanlarda işbirliğini kapsayan 26 Mutabakat Zaptı imzaladıklarını duyurdu.

İmzalanan mutabakat zaptının bazıları  Irak Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Ticaret Bakanlığı arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) kurulmasını amaçlıyor.

Görüşmelerde hazır bulunan Xafur, iki tarafın, gümrük vergilerini azaltma ve belirli ithal ürünlere getirilen kısıtlamaları kaldırma gibi, ticaret hacmini artırmaya yönelik önlemleri görüştüğünü belirtti, ancak ayrıntıya girmedi.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından desteklenen Ekonomik Karmaşıklık Gözlemevi'ne (OEC) göre, Irak ve Türkiye arasındaki ticaret son otuz yıl içinde önemli ölçüde arttı. Verilere göre, Türkiye'nin 2021 yılında Irak'a yaptığı ihracatın değeri 11.1 milyar dolara ulaşmıştı. Bu, 1995 yılında sadece 119 milyon dolar olan rakama kıyasla büyük bir sıçramadır.

Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Barzani ile yaptığı görüşmede Erdoğan, Irak'la işbirliğinin aynı zamanda Kürdistan Bölgesi'ni de kapsadığını ve Ankara'nın Erbil ile ticari ilişkilerini geliştirmek isteğini ortaya koydu.

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yılda yaklaşık beş milyar doları bulmaktadır.

Bağdat ve Ankara, güney Irak'tan Türkiye sınırına kadar uzanan, Basra Körfezi'ni Türkiye ile birleştirmeyi amaçlayan ve Irak'ın coğrafi konumunu önemli ölçüde artıracak, Bağdat için ekonomik kazançlar sağlayacak milyarlarca dolarlık Kalkınma Yolu projesiyle ilgili bir Mutabakat Zaptı da imzaladı. Proje tamamlandığında Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltacak.

Sudani, projeyi "Doğu ile Batı arasında bağlantı kuran bir ekonomik nehir" olarak nitelendirdi. Kalkınma Yolu'nun başlatılmasına ilişkin anlaşma Türkiye ile birlikte Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulaştırma bakanları tarafından da imzalandı.