BAE Büyükelçisi: Türkiye'de 100 bin istihdam sağlanacak

BAE Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, Ankara ile Abu Dabi arasında 3 Mart 2023'te imzalanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın Türkiye'de 100 bin, BAE'de 25 bin olmak üzere 125 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

BAE Büyükelçisi: Türkiye'de 100 bin istihdam sağlanacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son BAE ziyareti ve Ankara ile Abu Dabi arasındaki ilişkilere dair BAE'nin Ankara Büyükelçiliğinde basın mensuplarına değerlendirmede bulundu.

Zahiri, Erdoğan'ın son BAE ziyaretinde yenilenebilir enerji ve adli konular başta olmak üzere farklı alanlarda 13 anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Son görüşmede liderler arasında stratejik anlamda gelişmeler olacağının sinyallerini aldığına değinen Zahiri, 2020'de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 9,8 milyar dolar olduğunu ve şu anda bunun 19 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Zahiri, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ziyaretinde imzalanan anlaşmaların ana hedefi, yatırımların iki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşması" ifadesini kullandı.

Zahiri, 1 Eylül'de yürürlüğe girmesi beklenen Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ticarete yapacağı katkıya işaret ederek, "İnşallah, bu anlaşma, Türkiye'de 100 bin, BAE'de 25 bin olmak üzere toplamda 125 bin kişiye istihdam sağlayacaktır" dedi.

Büyükelçi, BAE'ye varlıkların satıldığı iddiasını reddetti

BAE ile yapılan yatırım anlaşmaları kapsamında Türkiye'deki çeşitli varlıkların satın alınacağına dair iddialara ilişkin Zahiri, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin çıkarlarını çok iyi bildiğini vurguladı.

Zahiri, BAE ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece yatırım ve ekonomi alanlarında değil, sosyal anlamda da çok güçlü olduğuna dikkati çekerek güçlü bağların en önemlisinin iki ülkenin dininin aynı, örf ve adetlerin de birbirine yakın olması olduğunu söyledi.

2022'de 140 binden fazla BAE'li turist Türkiye'yi ziyaret etti

Zahiri, BAE ile Türkiye arasında iki ülkenin de çıkarına olan ve kazan kazan esasına dayanan projeler olacağını belirtti.

İkili ilişkiler ve ticaretin yanı sıra BAE ile Türkiye arasındaki turizm alanındaki gelişmelere değinen Zahiri, geçen yıl ülkesinden 140 binden fazla turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktardı.