Hakkari | Askerlerden sınırda gençlere falaka

Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesinde askerlerce alıkonulan gençlerin falakaya yatırıldıktan sonra gözaltına alındığı bildirildi. Olay anına cep telefonu ile görüntülendi.

Hakkari | Askerlerden sınırda gençlere falaka

Salı günü Derecik ilçesine bağlı Anadağ (Bêruh) köyü kısalında Navberojan diye adlandırılan bölgede hayvanlarını otlatmaya götüren gençler askerlerce alıkonuldu.  

Rûdaw İngilizce servisine konuşan köy sakinlerinden Cabbar Taş, “Yaşları 16 ila 20 arasında değişen dört genç koyunlarını her zamanki gibi köyün yaylasına otlatmaya götürdü.  Kürdistan Bölgesi sınırına yakın bölgede bir grup asker yanlarına geldi ve sebepsiz yere onları dövmeye başladı” dedi.

Çığlıkları duyan köylülerin yardıma koştuğunu aktaran Taş, yaşananları cep telefonu ile çekildiğini gören askerlerin gençleri dövmeyi bıraktığını aktardı.

Rûdaw’a ulaşan görüntülerde altı askerin yerde yatan gençlerin başında durduğu görülüyor. Askerler çekim yapan kişiye durmasını işaret ediyor.

Taş, falakadan kurtarılan gençlerin sağlık ocağına götürüldüğünü ve burada askerler tarafından gözaltına alındığını aktardı.

Rûdaw’a konuşan diğer bir görgü tanığı ise, dayak yiyen gençlerin peşinden gittikleri sırada askerlerin kendilerine doğru uyarı ateşi açtığını ve göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi.

Görgü tanıklarına göre, üç gün önce de aynı köyden 3 kişi yine bilinmeyen nedenlerle askerler tarafından dövüldükten sonra gözaltına alındı.

Görgü tanığı "Burası yasak bölge değil, köye sadece 100 metre uzaklıkta" dedi.

Darp edilen gençlerden birine ait telefonun kapağında yer alan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafının tahrip edildiği görülüyor.

Olay hakkında Türk makamları herhangi bir açıklama yapmadı. Rûdaw Derecik Kaymakamlığı ile temasa geçti ancak videonun gerçekliği doğrulanmadı.

Darp edilen gençlere ait telefon