KDP ile KYB toplantısı gergin bitti: Talabani’den sert açıklama

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyetleri bugün Pirmam’da bir araya geldi. Toplantının ardından KYB lideri Bafıl Talabani, KDP’li Salar Osman’ın açıklamalarına tepki göstererek, “Sessiz kalmayacağız” dedi. KDP Politbüro Yürütme Kurulu Başkanı Fazıl Mirani ise Osman’ın açıklamalarının partinin resmi görüşünü yansıtmadığını, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

KDP ile KYB toplantısı gergin bitti: Talabani’den sert açıklama
Foto:Rudaw

Bugün başkent Erbil’e gelen Bafil Talabani başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) heyeti, Pirmam’da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro yönetimi ile bir araya geldi.

Görüşmede KDP’den Politbüro Yürütme Kurulu Başkanı Fazıl Mirani, Sidad Barzani, Hoşyar Zebari, Parti sözcüsü Mahmud Muhammed ve Zagros Fetah yer alırken, YNK’den ise Başkan Bafil Talabani, Derbas Kosret Resul, Cafer Şeyh Mustafa ve Şalaw Ali Askeri yer aldı.

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından gazetecilere konuşan YNK Başkanı Bafıl Talabani, KDP Merkez Komite üyesi Salar Osman’ın, “YNK o eski güç ve kapasiteye sahip değil, bunu gözden geçirmeli” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Rûdaw muhabirinin mikrofonunu elinden alan Talabani, “YNK sessiz kalmayacak. Bugünden itibaren ne yaşanırsa olduğu gibi yanıt verilecek. YNK tarihtir, şehitlerin kanıdır, bedeldir. YNK güçtür” dedi.

Gazetecilerin, “Toplantı nasıl geçti, iki taraf arasında bir yakınlaşma oldu mu?” şeklindeki sorusuna Talabani, “Sizce bu söylediklerimden bir yakınlaşma çıkıyor mu?” yanıtını verdi.

Talabani çıkış salonunda Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine, “KDP heyetinden özür diliyorum, kendileri ile vedalaşma fırsatımız olmadı. Çünkü basın beni tahrik etmeye çalıştı” diye konuştu.

Mirani: Açıklamalar partimizin resmi görüşünü yansıtmıyor

Gazetecilere konuşan Fazıl Mirani ise görüşmenin olumlu geçtiğini ve bir çok otrak noktada buluştuklarını söyledi.

Mirani, Salar Osman’ın sözleri hakkında ise, “Bir arkadaşımızın açıklamaları YNK’li kardeşlerimizi rahatsız etti. Bu açıklamalar partimizin resmi görüşünü ve politikasını yansıtmıyor. Biz YNK güç değil demedik. 2003’teki seçimlerde 14 sandalye almalarına rağmen YNK’ye başbakanlık makamını verdik. Başkan Barzani her zaman Kürdistan’ın gerçekliğini göz önünde bulundurmuştur. YNK’yi hiç bir zaman kürsü üzerinden değerlendirmedik” dedi.

Talabani’nin tavrına da değinen Mirani, “Siyaset tepki ile, mizaç ile yapılmaz. Siyaset bilimle olur. Emin olun ki biz kapılarımızı hiç bir zaman kapatmayız. Uygun olmayan koşullar da olur ama umutsuzluğa kapılmamalıyız. Önümüzdeki toplantıları bu sorunları da aşacağız” diye konuştu.

Mirani, yakın zamanda tekrar bir araya geleceklerini belirterek, “Biz iki büyük partiyiz ve birlikte uzun bir tarihe sahibiz. Bir sorumluluğumuz var ve şu an her zamankinden daha ağırdır. Birincisi Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü korumak, ikincisi özgürlükleri ve birlikte yaşamı koruyarak yarı federal sistemde demokrasiyi devam ettirmek, üçüncüsü seçimleri yaparak siyasi boşluğu doldurmak ve dördüncüsü de Bağdat'ta tek ses olabilmek için birlik olmak” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

KDP ve YNK üst düzey heyetlerinin bugünkü görüşmesi sırasında Rûdaw TV öğlen bültenine katılan KDP ve YNK’li yöneticiler taraflar arasında ele alınacak konular hakkında değerlendirmede bulundu.

YNK Merkez Komite üyesi ve Basın Kurulu Sorumlusu Salar Osman, “YNK o eski güç ve kapasiteye sahip değil, bunu gözden geçirmeli” şeklinde yorum yaptı.

Salar’ın bu sözleri YNK’nin tepkisine yol açtı.

Salar Osman’dan ikinci açıklama

Ardından bir açıklama yapan Osman, “Bugün Rûdaw TV bülteninde yaptığım değerlendirmeler şahsi görüşlerimdir” dedi.

Osman, “YNK ile ittifak ve birlikte çalışma ihtiyacından bahsederken, YNK'nin yaşadığı olaylardan sonra artık eskisi kadar büyük olmadığını belirttim. Bu görüş şahsi görüşüm olup, partimizin resmi görüşünü yansıtmamaktadır” /Rudaw