Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan Irak'taki protestolara ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan Irak'taki protestolara ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Irak’ın başkenti Bağdat ve diğer kentlerinde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin açıklama yayınladı.

Göstericilere karşı uygulanan şiddetin bahane gerekmeksizin bir suç olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bağdat ve Irak’ın diğer kentlerinde yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ediyoruz. Bağdat’ın Khıllani ve Sınak köprülerinde sivil göstericilere karşı uygulanan bu ölümcül eylemler bahanesiz bir suçtur. Bunun arkasında olan şahıslar ve Iraklı kurumların bulunması ve yasalar çerçevesinde yargılanması gerekiyor.”

Başkanlık tarafından yapılan açıklamada şiddet olayları sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerine yer verilerek “ Bu vesileyle burada bir kez daha vurgulamak istiyoruz, barışçıl ve sivil yollarla yapılan gösteriler anayasal ve meşru bir haktır. Göstericilere karşı şiddet kullanılması ve rastgele ateş açarak göstericilerin hedef gösterilmesi hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Irak’taki durumun kontrolden çıkmaması için tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Daha tehlikeli bir durumun yaşanmaması ve daha fazla kontrolden çıkmaması adına herkesin milli sorumlulukla davranması gerekmektedir” sözlerine yer verildi.

Irak'taki kanlı gösteriler

Bağdat'ta hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Tahrir Meydanı yakınlarındaki El-Hallani Meydanı karşısında bulunan ve uzun süredir protestocular tarafından kullanılan 7 katlı otopark binasına dün kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından ateş açıldı.

Hastane kaynakları, göstericilere açılan ateş sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 16'ya yükseldiğini, ez 45 kişinin ise yaralandığını aktardı.

Görgü tanıkları, plakasız sivil araçlarla olay yerine gelen silahlı grubun önce otopark binasını molotofkokteyli atarak ateşe verdiğini, ardından binada bulunan göstericilere ateş açmaya başladığını anlattı.

Saldırıya ilişkin resmi kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliğinin 4 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde en az 460 kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı.