Mesrur Barzani: Federal Mahkeme sorunların çözümünü baltalıyor
Başbakan Mesrur Barzani, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Erbil-Bağdat arasında sorunları çözmek için ortaya çıkan olumlu iklimi baltaladığını ifade etti.
Başbakan Mesrur Barzani, Almanya Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Tobias Lindner ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Hükümet’ten yapılan açıklamaya göre Başbakan Barzani, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon çerçevesinde terörle mücadele için Kürdistan Bölgesi’ne verdiği destekten ötürü Almanya’ya teşekkür etti.
Başbakan, Ezidi Soykırımı’nın Almanya Federal Meclisi’nde tanınmasını takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
Kürdistan Bölgesi’nin, Erbil-Bağdat arasındaki sorunların anayasal temelde çözülmesi noktasındaki isteğine dikkat Başbakan Barzani, “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne bazı mali hakların havalesini engellemeye yönelik son kararı, bu mahkemenin sorunları çözmek için ortaya çıkan yeni fırsatı ve olumlu atmosferi baltalamaya yönelik bir başka haksız girişimidir” ifadelerini kullandı.
“Hükümeti oluşturan tarafların mutabakatı ve Irak yeni kabinesinin gündemine göre, Irak Hükümeti’nin göreve başlamasından sonraki altı ay içinde hem Federal Yüksek Mahkeme hem de Federal Konsey yasa tasarılarının kabul edilmesi gerekiyor” diyen Barzani Federal Mahkeme'nin şu anki tavrının Kürdistan Bölgesi ile Federal Hükümet arasında anlaşmaya varılmasının ve sorunların çözülmesinin önünde sorunlar yarattığını belirtti.
Başbakan, özellikle kamu hizmetlerinin dijitalleştirilmesi alanında 9’uncu Kabine’nin reformlarını desteklediği için de Almanya'ya teşekkürlerini iletti.
Tobias Lindner ise başta ekonomi ve ticaret olmak üzere ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile her alandaki ilişkilerinin gelişmesine yönelik istediğini ifade etti.
Lindner; Alman yatırımcılar, işverenler ve iş insanlarından oluşan üst düzey bir heyetin ikili ilişkileri ilerletmek için yakın bir dönemde Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmesinin planlandığını da belirtti.
Şengal Anlaşması’nın uygulanması, yasa dışı milisler ve silahlı kuvvetlerin Şengal’den çekilmesi, bölgedeki durumun normalleştirilmesi ve mültecilerin yerlerine geri dönmesinin de görüşmede ele alınan konular olduğu aktarıldı.