Kürdistan Bölgesi Bağdat’la müzakereleri yürütmek üzere bir heyet oluşturdu

Kürdistan Bölgesi Yönetimi, iki taraf arasında çözüm bekleyen sorunlar için Bağdat ile müzakereleri yürütmek üzere bir heyet oluşturdu. Heyetin oluşturulması dolayısıyla yapılan açıklamada, yeni hükümetin bu sorunların çözümünü bir an önce gündeme alması gerektiği vurgulandı.

Kürdistan Bölgesi Bağdat’la müzakereleri yürütmek üzere bir heyet oluşturdu

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bugün toplanan Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi ile Irak ilişkilerinin yeni yol haritasını ve iki taraf arasında devam eden sorunların çözüm mekanizmalarını ele aldı.

Bakanlar Kurulu daha sonra Bağdat ile görüşmek üzere birkaç bakan ve üst düzey yetkililerden oluşan bir müzakere heyeti oluşturdu.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nden bu konuda yapılan açıklamada, "Erbil ile Bağdat arasında ihtilaflı topraklar, Petrol ve Doğalgaz Kanunu, Kürdistan Bölgesi'nin federal kurumlara katılımı, Peşmerge'nin anayasal hakları ve diğer konuların yanı sıra 140. maddenin uygulanması konuları müzakere edilecek başlıklar arasında yer alıyor" denildi.

Açıklamada, heyetin müzakereleri "mümkün olan en kısa sürede" ve "anayasaya uygun olarak" yürütmekle görevlendirildiği belirtildi.

Erbil ile Bağdat arasındaki gerilim, Şubat 2022’de Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'nin Petrol ve Gaz Yasasını “anayasaya aykırı” olarak kabul etmesinden bu yana, Kürdistan Bölgesi’nde enerji sektörü ve sanayi üretimi tehlikeye girdi. Kürdistan Bölgesi defalarca, mahkemenin kararının anayasaya uygun olmadığını bildirdi.

Irak’ın yeni Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, dün yaptığı açıklamada, Erbil ve Bağdat'ın aralarındaki acil sorunları çözmeye istekli olduklarını ve bunu "profesyonelce" yapmaları gerektiğini söylemişti.

Başbakan Mesrur Barzani ise bu ayın başlarında; Erbil ve Bağdat arasında ortak bir hidrokarbon yasa taslağının hazırlanmasının iki hükümet arasındaki devam eden sorunları çözmek için çok önemli bir adım olacağını kaydetmişti.