Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman İran için tehdit olmayacak

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir zaman İran'a ve komşu ülkelere tehdit teşkil etmeyeceğini ve Irak ile İran arasındaki güvenlik anlaşmasına tamamen bağlı olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman İran için tehdit olmayacak

Neçirvan Barzani, bugün (12 Eylül 2024) sabah saat 8.15 sularında Erbil Uluslararası Havalimanına ulaşan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve beraberindeki heyeti karşıladı.  

Pezeşkiyan, Erbil ziyareti kapsamında Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileriyle ortak toplantı gerçekleştirdi. Pezeşkiyan daha sonra Başkan Mesud Barzani’yi ziyaret etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Neçirvan Barzani, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran Cumhurbaşkanı’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ilk ziyareti, iki ülke arasında güçlü bir dostluk mesajı olarak nitelendirdi.

Kürdistan Bölgesi'nin İran İslam Cumhuriyeti ile her alanda ilişkileri geliştirme ve iş birliğini genişletme arzusuna değinen Neçirvan Barzani, Kürdistan halkının zor günlerde İran'ın sağladığı destek ve yardımlara her zaman saygı duyup, takdir ettiğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi’nin ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Mesud Pezeşkiyan ise İran İslam Cumhuriyeti’nin, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydederken, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini her alanda geliştirmek, önündeki sorunları ve engelleri ortadan kaldırmak istediğini ifade etti.

Başkanlığın açıklamasına göre her iki taraf da İran'ın Kürdistan Bölgesi ile siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda uzun süredir devam eden dostane ilişkilerine övgüde bulundu.

Ekonomik ilişkilerin ve ticari alışverişlerin mevcut düzeyi, bunların nasıl genişletilebileceği ve aralarındaki karşılıklı iş birliği alanlarının tartışıldığı görüşmede, taraflar karşılıklı çıkarları ilgilendiren çeşitli konuları ele alıp, bölgede barış ve istikrarın korunmasının önemini tartıştı.

Söz konusu toplantının ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin katılımıyla Kürdistan'ın siyasi partileri, dini ve etnik bileşenleriyle bir toplantı gerçekleştirildi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin İran'la ilişkilerinin önemi, çok dinli ve çok etnikli toplumların zenginliği ele alındığı toplantıda, her iki taraf da bölge halkları ve tüm topluluklar arasında barışa, bir arada yaşamaya, dayanışmaya ve kardeşliğe olan bağlılıklarını yineledi.