Neçirvan Barzani: PKK'den sözünü tutmasını bekliyoruz

Rojava Kürtleri, Ezidilere yardımda çok önemli bir rol üstlendiler. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Ancak askeri güçlerinin bölgeyi boşaltmalarını bekliyoruz. PKK'nin Şengal'deki varlığı bölgenin istikrarına hizmet etmiyor ve hassasiyet yaratıyor''

Neçirvan Barzani: PKK'den sözünü tutmasını bekliyoruz

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Demokrat Partisi-İran (HDK) karargahına yapılan terör saldırısıyla ilgili İran'ı işaret ederek "patlamaların arkasında İran İslam Cumhuriyeti'nin olduğuyla alakalı güçlü şüphelerimiz var.” dedi.

PKK'DEN SÖZÜNÜ TUTMASINI BEKLİYORUZ

Daha önce PKK'nin Şengal'den çıkması için yaptığı "Gerekirse güç kullanırız” açıklamasının sorulması üzerine Başbakan Neçirvan Barzani, "Kardeşlerimiz bundan iki yıl önce DAİŞ'in saldırısına maruz kaldıklarında Peşmergelerimiz destek amaçlı Kobani'de savaştı. Kentin kurtarılmasına destek verdi. DAİŞ tehlikesi kent üzerinde kalmadığında bizden çekilmemizi istediler ve öyle yaptık. Şimdi de aynı yaklaşımı PKK'nin Şengal'deki güçlerinden bekliyoruz. Rojava Kürtleri, Ezidilere yardımda çok önemli bir rol üstlendiler. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Ancak askeri güçlerinin bölgeyi boşaltmalarını bekliyoruz. PKK'nin Şengal'deki varlığı bölgenin istikrarına hizmet etmiyor ve hassasiyet yaratıyor'' ifadelerini kullandı.

PKK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan'ın "Şengal'den çekileceğiz” açıklamasının hatırlatılması üzerine Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, "Şu ana kadar Şengal'den güçlerini çekmeye yönelik herhangi bir adım atmış değiller. Umarım kısa sürede verdikleri sözde dururlar” dedi.

GÜNEY KÜRDİSTAN-ROJAVA SINIRI SİLAH GEÇİŞİNE KAPATILDI

Rojava ile Güney Kürdistan arasındaki sınırların sadece insani yardımlara açık olduğunu dile getiren Başbakan, "Onlardan isteğimiz; bütün taraflarla müzakere yaparak anlaşmaları. Hiçbir siyasi partinin siyaset yapmasına izin vermiyorlar, diktatörce bir politika izliyorlar Silah ve cephanelik geçişinin önünü kesebiliriz. Biz şimdi sınırların daha fazla açılmasını konuşuyoruz çünkü bu hepimizin yararına” diye belirtti.

PARLAMENTOYU YENİDEN AKTİFLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Başbakan, Kürdistan'daki siyasi durumun sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Kürdistan Parlamentosunun çalışmalarının durdurulmasından bu yana Kürdistan'ın en önemli sorunu DAİŞ savaşı olmuştur. DAİŞ, Kürdistan topraklarına doğru ilerlemiş ve Erbil'e 35 km yakınlaşmıştı. Biz kötüler içerisinde en iyisini seçmeye mecbur kaldık. Belki tercihimiz çok iyi olmayabilir ancak Kürdistan siyaseti çok önemliydi. Maalesef savaş daha öne çıkan bir sorun olarak duruyordu. Ancak şimdi en önemli gündemimiz Parlamentoyu yeniden aktifleştirmek ve milletvekillerini geri çağırmak. Bundan böyle tüm çabamız siyasi çelişki ve krizi çözmeye yönelik olacak'' dedi.

PEŞMERGE ÇEKİLMEYECEK

Peşmerge Güçleri'nin Kürdistan Bölgesi'nin sınırları dışında kalan ve koparılmış bölgeler olarak adlandırılan Kürdistan'ın topraklarında kalması konusunda ise Başbakan Neçirvan Barzani, "Peşmerge kesinlikle o bölgelerde kalacak ancak bizim orada kalmamız Bağdat'la müzakere içinde olacak. Musul savaşında 25 yıl aradan sonra ilk defa Irak ordusunun Kürdistan topraklarından operasyon başlatmasına izin verdik. Birkaç yıl önce hiç kimse bunu tahmin bile edemezdi. Aramızdaki işbirliği iyi boyutta” ifadelerini kullandı.

TÜRK GÜÇLERİ ÇEKİLECEK ANCAK TARİH BELLİ DEĞİL

Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığı, Ankara-Bağdat arasındaki gerilimi de değerlendiren Başbakan Neçirvan Barzani, "Biz her iki tarafla derin ilişkilerimize dayanarak, Türkiye ve Irak'ın üst düzey yetkililerinin yeniden temasa geçmesine aracı olmaya çalıştık. Bağdat, Türkiye'nin topraklarındaki askeri varlığından rahatsız olduğunu ve kendilerine bildirmemekten şikayetçi. Türkiye ise bunu kabul etmedi. Bu konuda görüşmeler sürüyor'' ifadelerini kullandı.

Başbakan, Türk güçlerinin çekilmesiyle ilgili henüz bir tarihin belirlenmediğini ancak Türkiye'nin, bu konuyu Bağdat ile görüşmeye amade olduğunu belirttiğini ifade etti.

HAŞDİ ŞABİ KONTROL ALTINA ALINMALI AKSİ HALDE SORUN ÇIKAR

Başbakan Barzani, Peşmerge güçleri ile Heşdi Şabi arasında gerginlik çıktığı yönündeki soruya, "Bizim onların verdiği mücadeleye ve şehitlerine saygımız var. Onlar DAİŞ'e karşı savaşta önemli rol üstleniyorlar. Ancak DAİŞ sonra Bağdat ve Şii siyasi liderliğinin onları yeniden düzenlemesi lazım. Bağımsız hareket ediyorlar, kontrol altına alınmalılar. Aksi halde ileride sorun çıkarabilirler” yanıtını verdi.

HDK SALDIRISININ ARKASINDA İRAN OLABİLİR

HDK'nin Koye ilçesindeki karargah binasında meydana gelen patlamaya ilişkin soruyu yanıtlayan Başbakan Neçirvan Barzani, ''Bu patlamayı ilk gün kınadık. Bu tür kirli ve karanlık saldırıları kendimize yönelik yapılmış olarak görüyoruz'' şeklinde yanıtladı ve saldırının arkasında İran'ın olabileceğine dair güçlü şüphelerin olduğunu kaydetti. Neçirvan Barzani ancak ellerinde belge olmadığını da sözlerine ekledi.