Peşmerge Bakanı Şorış İsmail görevine geri döndü

Yaklaşık bir buçuk yıldır hükümet çalışmalarını boykot eden Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, bugün görevine geri döndü. İsmail, Peşmerge güçleri ve Kürdistan'ın çıkarlarını korumak için geri geldiğini söyledi.

Peşmerge Bakanı Şorış İsmail görevine geri döndü

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi arasında 7 Kasım günü Erbil’de gerçekleştirilen üst düzey toplantının ardından Peşmerge Bakanı Şorış İsmail bugün yeniden bakanlığa gelerek göreve başladı.  

İsmail’e bakanlığa dönüşünde Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de eşlik etti.

Burada bir basın toplantısı düzenleyen İsmail, istenmeyen bir takım nedenlerden dolayı uzun süredir görevinden uzak kaldığını hatırlatarak, Peşmerge Bakanlığı’nda yapılması planlanan reform sürecini tamamlamak ve Peşmerge güçlerinin çıkarlarını korumak için görevine geri döndüğünü söyledi.

"Bölge askeri açıdan da çok hassas süreçten geçiyor ve ciddi bir tehdit var” diyen İsmail, “Dolayısıyla Peşmerge Bakanlığı'nın içinde bulunduğu durum başta müttefiklerimiz olan uluslararası koalisyon güçleri ve Kürt halkı olmak üzere hepimizi endişelendiriyor” dedi.

Bakanlığın geçmişte ABD ve koalisyon güçleriyle birçok uzun vadeli anlaşma ve ortak çalışmaya imza attığını hatırlatan İsmail, KDP ve KYB’yi Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ve çıkarlarını koruma konusunda birlik olmaya çağırdı.

ABD ve koalisyon güçlerine Peşmergeyi desteklemeye devam etmeleri, lojistik ve danışmanlık desteği sağlamaları çağrısında bulunan Şorış İsmail bölgede “terörün yeniden canlanmasına vesile olacak bir zemin bulunduğunu” söyledi.

Şorış İsmail, Peşmerge Bakanlığı ile ekip halinde koordineli çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, "Kürdistan Bölgesi'ni her türlü saldırıdan korumak için halkımızın uzun zamandır hayalini kurduğu güçlü, birleşik bir ulusal orduya sahip olabilmek için çalışacağız” diye konuştu.

KYB listesinden 2020’de kabineye Peşmerge Bakanı olarak giren Şorış İsmail, partisinin 2012’de bazı bakanlıklarda değişiklik yapılmasına itiraz etmişti. KYB İsmail’in yerine Rebaz Berkoti’nin bu göreve devam etmesinde ısrar etmiş ancak KDP buna karşı çıkmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Şorış İsmail 2022 yılında görevi boykot kararı almıştı. /Rudaw