Cumhurbaşkanı Reşid: Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar anayasaya göre çözülmeli

Duhok’ta düzenlenen düzenlenen “Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu”nda konuşan Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların “kimsenin şikayet etmeyeceği şekilde anayasaya göre çözülmesi gerektiğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Reşid: Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar anayasaya göre çözülmeli

Duhok’ta Amerikan-Kürdistan Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu” 15 Kasım’da başladı.

Forumun üçüncü ve son gününe Başbakan Mesrur Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi de konuşmacı olarak katılıyor.

Forumda konuşan Irak Cumhurbaşkanı Reşid, " Irak üç yıldır bütçeyi doğru dürüst harcayamıyor, sorunları çözmek için adım atamıyor” dedi.

Irak’ta yeni hükümetin önceliğinin “güvenlik ve sitikrarı sağlamak” olduğunu vurgulayan Reşid, göç edenlerin evlerine geri dönmesi için de her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Latif Reşid, Irak hükümetlerinin uzun süredir ekonomi, ticaret, sosyal, eğitim, sağlık, yeniden yapılanma, elektrik, yol ve diğer alanlarda hizmet projelerinden uzak durduğunu kaydetti.

İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle Irak’ın karşılaştığı sorunlara dikkati çeken Reşid, “Irak'ın ana su kaynakları, her ikisi de komşu ülkelerden Irak'a akan Dicle ve Fırat nehirleridir. Ancak İran ve Türkiye'nin inşa ettiği barajlar ve su toplama politikası nedeniyle Irak'ın su kaynaklarının bir kısmı kurumuş durumda. Kuraklıktan kaynaklanan su sıkıntısı ve komşu ülkelerin yaklaşımı Irak'ın tamamı için bir sorun haline geldi, bunu birkaç adımda çözmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Lafit Reşid, "Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde su yönetimini düzenlemeli ve çevreye özen göstermeliyiz. Su kullanımında uygulamamız gereken bazı iyileştirmeler var. Çevremizi de temiz tutmaya çalışmalıyız" diye konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Reşid, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların “kimsenin şikayet etmeyeceği şekilde anayasaya göre çözülmesi gerektiğini” vurguladı.

Halbusi: Terörü tamamen bitirdik demek doğru değil

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi de ifade özgürlüğü konusunda var olan atmosfer ve toplumun daha iyi bir yaşam arzusunun Irak ve Ortadoğu'daki gösterilerin yeniden başlamasını mümkün kıldığını söyledi

Halbusi, "Hükümetler ve ülkeler, halkın geçim kaynaklarını iyileştirmek için proaktif önlemler almalıdır” dedi.

Muhammed Halbusi, "Düşünce, sanat, kültür ve medyanın bazı sektörlerinde yaşananlar, zeka, bilgi, liyakat ve bilimsel uzmanlık pahasına tehlikeli bir gerilemedir" uyarısında bulundu.

"Terörü tamamen bitirdik demek doğru değil” diyen Halbusi, “Terör artık yeniden örgütleniyor. Terörün yeni bir kılığa ve farklı renklere bürünerek, beklentilerin üzerinde bir yol ve mekanizmayla geri dönmesi muhtemeldir” ifadelerini kullandı.

 Irak Parlamento Başkanı, güvenlik kurumları9nı bunu çok kapsamlı bir şekilde araştırmaya, akıllı ve pratik öneriler sunmaya çağırdı.

Forum devam ediyor

Foruma ayrıca, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üst düzey yöneticilerinden Mele Bahtiyar, ABD ve İngiltere’nin Irak Büyükelçileri, konsoloslar, Irak, Kürdistan Bölgesi’nden akademisyenler de katılıyor.

Bugün sabah oturumunda iki panel düzenlenecek ve öğleden sonraki ilk özel oturumun konuğu ise Başbakan Mesrur Barzani olacak.

İlk panelin konukları İçişleri Bakanı Reber Ahmed, siyasetçi Mele Bahtiyar, Heşdi Şabi başkanı Falih Feyyaz, Irak’ta yeni hükümet ve mevcut süreci değerlendirdi.

İkinci panelde ise ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Mark Bryson-Richardson ve KDP Politbüro üyesi Hoşyar Zebari, Irak ve Ortadoğu’daki gelişmeleri ele aldı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Amerikan Üniversitesi Başkanı Dr. Randall Rhodes, "Bugün Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin sorunlarla ilgili görüşlerine, reform ve güvenliğin tüm alanlarında sağlanması için alınan önlemlere odaklanacağız" dedi.