Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan Barzani-Macron görüşmesine ilişkin açıklama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un resmi davetlisi olarak Paris’e giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Elysee Sarayı’nda Macron’la iki saate yakın bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan Barzani-Macron görüşmesine ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Neçirvan Barzani’nin Macron ile görüşmede, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü ve Irak siyasi sürecinde bütün bileşenlerin ortak bir şekilde çözüm amaçlı çalışması için Fransa ve uluslararası toplumun yardımının önemli ve gerekli olduğunu söyledi.

Emmanuel Macron’un Başkan Neçirvan Barzani ile görüşmeden dolayı memnuiyetlerini dile getirerek, zorlu koronavirüs salgını döneminde Paris’i ziyaret ettiği için teşekkür etti. Macron ayrıca, taraflar arasında ortak çalışmanın devamına ve Fransa’nın Uluslararası Koalisyon çerçevesinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni destekleyeceğini yineledi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi ile bölgenin genel durumu, bölgenin huzur ve istikrarı konusunda IŞİD’le mücadele, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Fransa ile ilişkilerinin ele alındığı görüşmede taraflar, bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için ortak uzlaşının önemi konusunda hemfikir kaldı.

Papa Francis’in Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretine değinen Macron, “Papa’nın ziyaretten memnun olduğunu duyduk ve bu önemli bir ziyaretti” dedi. Neçirvan Barzani de Papa Francis’in ziyaretinin bütün bileşenler üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu söyledi.

Fransa ve Başkan Macron’un zor zamanlarında Kürdistan Bölgesi’nin yanında olmasından dolayı teşekkürlerini ileten Barzani, “Kürdistan Bölgesi Irak’ta sorunların çözülerek bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için Fransa ve uluslararası toplumla çalışmaya hazırdır. Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü ve Irak siyasi sürecinde bütün bileşenlerin ortak bir şekilde çözüm amaçlı çalışması için Fransa ve uluslararası toplumun yardımı önemli ve gereklidir” ifadelerini kullandı.

IŞİD terörünün yeniden ortaya çıkma tehlikesinin değerlendirildiği görüşmede taraflar, 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelerde IŞİD’in ortaya çıkacak güvenlik boşluğundan yararlanmaması için Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu arasında koordinasyon ve yardımlaşmanın önemine vurgu yaptı.

Macron bu konuda, IŞİD’in hala ciddi bir tehdit olduğunu ve uluslararası toplumun IŞİD’le mücadeleyi devam ettireceğini ifade etti.

Görüşmede ayrıca, Fransa, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Covid-19 ile mücadele, Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda kalan göçzedelerin durumu ve uluslararası toplumun yardımları, Şengal bölgesindeki Ezidiler ve Musul ovasındaki Hristiyanların durumu, Irak’ta yapılması planlanan seçimler, Kürdistan Bölgesi’nin genel durumu ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın komşu ülkelerle ilişkileri ele alındı.

Neçirvan Barzani Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi

Neçirvan Barzani, Macron’un resmi davetlisi olarak dün Paris’e gitmişti. Başkan Barzani, Cumhurbaşkanı Macron’la 2 saate yakın bir görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşme sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Barzani, “Bugün Paris’te arkadaşım Başkan Emmanuel Macron’la görüştüğüm için çok mutluyum. Fransa'nın Kürdistan Bölgesi'ne verdiği sürekli destekten dolayı teşekkürlerimi yineledim. İkili ilişkileri, Irak ve bölgesel sorunları ve önümüze çıkan fırsatları ve zorlukları tartıştık” ifadelerini kullandı.

Şu saatlerde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşen Başkan Barzani’nin Paris Belediye Başkanı ile görüşmesi bekleniyor.

 

Rudaw