Reisi’den ırak ve Kürdistan Bölgesi’ne mesaj: İzin vermeyin!

İran Cumhur Başkanı İbrahim Reisi, "Tahran, ister federal hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerde isterse Kürdistan Bölgesi tarafından kontrol edilen bölgelerde olsun, başta Irak olmak üzere komşu ülkelerden, İran İslam Cumhuriyeti'ni hedef alan herhangi bir yabancı unsurun varlığına izin vermemelerini ciddiyetle bekliyor" dedi.

Reisi’den ırak ve Kürdistan Bölgesi’ne mesaj: İzin vermeyin!

İbrahim Reisi, resmi ziyaret kapsamında Tahran'a giden Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü.

İRNA’nın haberine göre, İran ve Irak halklarının dini, tarihi ve kültürel ortaklıklarına değinen Reisi, Tahran ile Bağdat'ın ortak güvenlik ve çıkarlara sahip olduğunun altını çizdi.

Reisi, ''Tahran ile Bağdat'ın çıkarları ile menfaati birbirine bağlı durumda ve düşmanlar, bu ilişkilere asla gölge düşüremez. İran her daim Irak'ın toprak bütünlüğü ile bu ülkede istikrara sebep olacak etnik ve dini bileşenlerin birliğinden yana olmuş ve buna vurgu yapmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın başta Irak olmak üzere komşu ülkelerden İran'ın güvenliğini etkileyecek hiçbir “bozguncu” unsurun yerleşmesine müsaade etmemesini beklediğini kaydeden Reisi, “Tahran, ister federal hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerde isterse Kürdistan Bölgesi tarafından kontrol edilen bölgelerde olsun, başta Irak olmak üzere komşu ülkelerden, İran İslam Cumhuriyeti'ni hedef alan herhangi bir yabancı unsurun varlığına izin vermemelerini ciddiyetle bekliyor" ifadelerini kullandı.

İran'ın İsrail’in faaliyetlerini yakından takip ettiğini vurgulayan Reisi, ''Bu rejimin Irak dahil hiçbir ülke üzerinden bölge güvenliğini tehlikeye düşürmesine müsaade etmeyiz. IŞİD, ABD ve İsrail ürünüdür ve Afganistan'da onlar adına faaliyet gösteriyor. Irak'ın güvenliği Iraklılar tarafından sağlanmalı, yabancıların Irak'taki varlığı güvenlik sağlamaz” diye belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de, Irak'ın  ikili, bölgesel ve uluslararası alanlarda İran'la işbirliğinin güçlenmesi için çalıştığını kaydederek, “Irak kendini İran'ın sadece komşusu değil, dostu ve müttefiği olarak görüyor. Irak ülkesi asla İran güvenliğine yönelik bir eylem yeri olmayacak ve İran'ın çıkarlarını tehdit eden her türlü faktörü önlemek adına güvenlik alanı dahil geniş çaplı ilişkilerden yanayız” diye konuştu.

Rudaw