İran Devrim Muhafızları: Güvenlik anlaşmasına uyulmasını bekliyoruz

İran Tahran-Bağdat arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının uygulanmasına az bir süre kala bir kez daha anlaşmanın zamanında hayata geçirilmesi için ilgili taraflara çağrıda bulundu.

İran Devrim Muhafızları: Güvenlik anlaşmasına uyulmasını bekliyoruz

İran Devrim Muhafızları Operasyonlar Komutanı Abbas Neylfıroşan Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını da içeren Tahran-Bağdat güvenlik anlaşmasının tüm yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ve anlaşmanın öngörülen sürede uygulanmaması halinde İran halkının çıkarları çerçevesinde hareket edeceklerini söyledi.

İran Devrim Muhafızları Operasyonlar Komutanı Abbas Neylfıroşan Bağdat-Tahran arasında Mart ayında imzalanan Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını da içeren sınır güvenliği anlaşmasına ilişkin İran medyasına konuştu.

Abbas Neylfıroşan "Anlaşma bu şekilde uygulanmazsa kendi güvenliğimizi sağlamak için, anlaşmanın imzalanmasından önceki duruma dönmek zorunda kalacağız” diyerek Kürdistan Bölgesi hükümetine de Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilere “barınak sağlamaktan vazgeçme" çağrısında bulundu.

"Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşlerimizden kardeşlik bekliyoruz"

İran Devrim Muhafızları Operasyonlar Komutanı sözlerini şöyle sürdü:

"Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşlerimizden kardeşlik bekliyoruz. Ülkemize yönelik faaliyetlerin kaynağı haline gelen Kürdistan Bölgesi'nde teröristlerin barındırılması kardeşlik ve komşuluk mantığıyla bağdaşmaz."

İranlı komutan birkaç müzakerenin ardından Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümeti ile en geç 19 Eylül 2023'te uygulanması gereken bir güvenlik anlaşması imzalandığına işaret ederek şunları söyledi:

"Biz anlaşmanın tüm hükümlerinin ne bir fazlası ne de bir eksiği hepsine tamamen bağlıyız. İran İslam Cumhuriyeti verdiği sözlere uyduğu gibi belirlenen süreye kadar diğer tarafların da anlaşmaya uymasını bekliyoruz."

"Yeni nesil hipersonik füzeler tasarlıyoruz"

Abbas Neylfıroşan, anlaşmaya uyulmaması halinde İran halkının yüksek çıkarlarının korunması için anlaşmadan önceki döneme döneceklerini yineledi.

İran’ın yeni nesil hipersonik füzeler tasarladığını belirten Neylfıroşan, “Yeni nesil hipersonik balistik füzeler geliştiriyoruz. Bugün, uçuş menzili 2 bin kilometre olan Fattah hipersonik füze gibi füzelerimizin kalitesini ve yeteneklerini artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı: Sorun çok karmaşık

İran Devrim Muhafızları komutanının bu açıklaması, Tahran-Bağdat anlaşmasına ilişkin dün İran medyasına verdiği bir röportajda Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin "Sorun çok karmaşık. Kürdistan Bölgesi'ndeki İran karşıtı Kürt partilerini silahsızlandırmayı başardık ama hepsini bir arada ve tek bir yerde toplanmaları için hareket ettiremedik. Anlaşmamızdaki tüm yükümlülüklerimizi İran'ın belirlediği süreye göre yerine getirmek için her türlü çabayı gösterdik” sözlerinden sonra geldi.

Sudani "Birçok nedenden ötürü,  İran'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki silahlı gruplarla ilgili güvenlik endişelerini gidermeyi görevimiz olarak görüyoruz. Bugüne kadar bu meseleyle ilgili 200 milyon dolardan fazla harcadık ve İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınıra 3 binden fazla muhafız konuşlandırdık” demişti.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde, Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor.