Yapay zeka şirketi OpenAI CEO'su görevinden kovuldu

Microsoft destekli yapay zeka öncüsü OpenAI’nin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre OpenAI kurucu ortağı ve CEO’su Sam Altman, yönetim kurulunun güvenini kaybettiği gerekçesiyle görevden alındı.

Yapay zeka şirketi OpenAI CEO'su görevinden kovuldu

Şirketten yapılan açıklamada CEO Altman’a güvenin kalmadığının altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

"Sam Altman'ın ayrılışı, yönetim kurulu tarafından yapılan müzakereli bir sürecinin ardından geldi; bu süreç, kendisinin yönetim kuruluyla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve bu durumun şirketin sorumluluklarını yerine getirme yeteneğini engellediği sonucuna vardı. Yönetim kurulunun artık onun OpenAI'ye liderlik etmeye devam etme becerisine güveni yok."

Baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, şu andan itibaren geçici CEO olarak atandı. Şirket, kalıcı CEO arayışını sürdüreceğini açıkladı. Birden fazla kaynağa göre ise OpenAI çalışanları, haberi internetten öğrendi.

Altman, X adlı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "OpenAI'de geçirdiğim zamanı çok sevdim. Kişisel olarak benim için ve umarım dünya için de bir miktar dönüştürücü oldu. En çok da böyle yetenekli insanlarla çalışmayı sevdim. Bundan sonra ne olacağı hakkında daha sonra söyleyecek daha çok şeyim olacak.” dedi.

Altman, geçen yılın son derece popüler ChatGPT sürümüyle mevcut yapay zekâ silahlanma yarışını başlatan OpenAI'nin yüzü oldu. Daha geçen hafta Altman, şirketin Microsoft ve Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleriyle rekabet edebilecek bir dizi önemli yeni güncellemeyi duyurduğu ilk DevDay konferansında açılış konuşmasını yönetti.

OpenAI'ye milyarlarca dolar yatırım yapan Microsoft,  şirketle ortak olmaya devam edeceğini söyledi. Microsoft sözcüsü Frank Shaw tarafından gönderilen bir açıklamaya göre, "OpenAI ile uzun vadeli bir ortaklığımız var ve Microsoft, AI'nin bir sonraki çağını, müşterilerimize sunarken Mira ve ekibine bağlı kalmaya devam ediyor." İfadeleri kullanıldı.

Altman, OpenAI'nin kurucu ortağıydı ve başlangıçta Elon Musk ile birlikte şirketin eş başkanlığını yapmıştı. Musk, Tesla ile çıkar çatışmasını önlemek için 2018'de ayrıldı. O zamandan beri kendi yapay zekâ şirketi xAI'yi kurdu.

OpenAI ayrıca kurucu ortak Greg Brockman'ın yönetim kurulu başkanlığından ayrılacağını ancak şirkette kalacağını duyurdu.