YPG’den 'Taksim patlaması' açıklaması: Saldırıyı kınıyoruz, teröristle hiçbir ilişkimiz yok

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Taksim İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırının failinin kendileri tarafından Efrin’den İstanbul’a gönderildiği iddiasıyla ilgili, “Bu asılsız iddiaları tamamen reddediyoruz, Ahlam Albeşir adlı terör saldırısını gerçekleştiren teröristle hiçbir ilişkimiz yok” açıklamasını yaptı.

YPG’den 'Taksim patlaması' açıklaması: Saldırıyı kınıyoruz, teröristle hiçbir ilişkimiz yok

Açıklamada, “Dün İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana geldi, patlama sonucunda siviller hayatını kaybetti. Olaydan sonra AKP ve MHP hükümeti, güçlerimizin bu patlamayı gerçekleştirdiğini iddia etti ve gerçeklikten uzak hayali bir senaryo oluşturmaya başladılar. Bu asılsız iddiaları tamamen reddediyoruz, Ahlam Albeşir adlı terör saldırısını gerçekleştiren teröristle hiçbir ilişkimiz yok. Tüm dünya, güçlerimizin yönteminin, insan haklarını korumak ve terörle mücadele olduğunu biliyor. Sivilleri hedef alan her türlü saldırıyı kınıyoruz” denildi.

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud imzalı açıklamada, saldırganın geçtiği belirtilen toprakların 2018’den bu yana Türkiye’nin kontrolünde olduğu belirtilerek “Erdoğan hükümetinin yaşadığı kriz ve gelecek yıl yapılacak seçimlerin yaklaşması bu oyunun Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından hazırlandığını doğruluyor” iddiasına yer verildi.

Özerk Yönetim: “Ahlam Albeşir’in bizde kimlik kaydı yok”

Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi de patlamayı yaptığı açıklamayla kınadı. Açıklamada fail olarak açıklanan Ahlam Albeşir’in bölgelerinde kimlik kaydı bulunmadığına yer verilerek özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye, kendi kamuoyu ile uluslararası kamuoyunu aldatmaya yönelik, gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan senaryolar üretmeye devam ediyor. Bizim tarafımızdan kınanmış bir eylem olan masum sivillerin hayatını kaybettiği İstanbul'daki terör eylemi bağlamında, Türkiye ve istihbaratı derhal Özerk Yönetim ve askeri güçlerimizi suçladı. Bu suçlama, Türkiye'nin her zaman bize saldırmak için zemin hazırlamak ve bölgelerimizin istikrarını baltalamak için bahaneler yaratmak istediği politika ve eylemleriyle kesinlikle uyumludur. Türkiye’nin işgal altındaki bölgelerde yaptığı ihlaller ve uygulamalardan bahsetmiyoruz bile.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Departmanı olarak bizler, İstanbul'daki bombalama olayına hiçbir kurumumuzun karışmadığını teyit ederken, Türkiye’nin suçlamalarının "mantık standartlarından yoksun, planlanmış bir oyun" olduğunu teyit ediyoruz. Türkiye ve istihbarat servisleri, gerçekleri örtbas etme girişimi ile bu bombalamanın ilk şüphelisidir. Ayrıca, “Ahlam Albeşir”in bölgelerimizde kayıtlı hiçbir kimlik verisinin bulunmadığını da teyit ediyoruz.

Ayrıca, gerçeklerin ortaya çıkarılarak  Türkiye ve uluslararası kamuoyuna sunulması için tarafsız bir araştırma komisyonunun kurulması çağrısında bulunuyoruz.”